Gość Gosia Opublikowano 5 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 Witam Panie Doktorze, Mój mąż w przeciągu 6-sciu miesięcy przeszedł 3 rutynowe badania ,które pokzały nieprawidłowości. Badania wykonaliśmy po tym jak po przeprowadzce mąż schudł 12 kg. Na ostatnim badaniu : bilirubona całkowita wyniosła 2,72 przy normie górnej 1,20 , bilirubinie bezpośredniej 0,42 przy górnej normie 0,20, i kiepskim cukrze 127 na czczo z krwi po godzinie 103 a po dwóch godzinach 104. Zaniżone : żelazo 59 przy normie 65 liczba neutrocytów ,ezynocyty, jak i % tez zaniżone, Hemoglobina 1,42 przy górnej normie 1,20 OB 4 Morfologia, próby wątrobowe, TSH, lipidogram - OK CRP, fosfataza alkaliczna bez zmian, Wybraliśmy się również na USG i wszystko ok poza torbielą o wymiarze 6 cm pomiędzy śledziona i nerką. Czekamy teraz na kolonoskopię i gastroskopię oraz badanie HbA1c. Poza tym dręczy go mały refluks i czasami krew w stolcu ale tutaj wydaje mi się, że to hemoroidy. Ponieważ badanie na krew utajona w stolcu wyszedł ujemny. Czy cukier, bilirubina i ta torbiel maja ze sobą jakiś związek czy to zupełnie trzy różne sprawy? Z tego co powiedział nam lekarz to może być to początek cukrzycy + zespół metaboliczny + torbiel nie wiadomo skąd. A ja już głupieje bo nie wiem co jest grane a jestem w 7miesiącu ciąży i zależny mi na diagnozie. Proszę o odpowiedź i z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2010 Trudno określić. Trzeba oczywiście wykonać badania zaplanowane, aby coś więcej na ten temat powiedzieć. Być może rzeczywiście to początek cukrzycy, jednak poziom podwyższony bilirubiny może być związany z wrodzonym defektem enzymatycznym (np. zespól Gilberta) i nie mieć nic wspólnego z cukrzycą. Celem pogłębienia diagnostyki torbieli należałoby zastanowić się nad wykonaniem TK. Trzeba stwierdzić czy torbiel wychodzi ze śledziony czy raczej z nerki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi