Gość Iwona Opublikowano 2 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 Witam, Mam pytanie odnośnie badań profilaktycznych. W mojej rodzinie było kilka przypadków zachorowań na raka, ostatnio zmarła na niego moja mama. W związku z tym jestem poniekąd obciążona genetycznie ryzykiem zachorowania. Mam 26 lat i chciałabym dowiedzieć się, jakie badania mam sobie robić, żeby wykryć wcześnie raka (o ile jest mi dane na niego zachorować) ? I chciałabym się także dowiedzieć jak często należy robić cytologię? Lekarz powiedział mi, że wystarczy raz na 3 lata, ale wydaje mi się, że to za mało. Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 3 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 Trudno określić jakie Pani powinna wykonywać badania profilaktyczne bez szczegółowej wiedzy na temat rodzinnego uwarunkowania nowotworów (rodzaje nowotworów, pokrewieństwo, wyniki badań genetycznych). Najlepiej w tej sprawie skonsultować się w Poradni Genetycznej. Takie poradnie stnieją w Instytutach Onkologii. Tam podjęte będą badania, które wyjaśnią czy rzeczywiście nowotwory w rodzinie mają tło rodzinne i wyjaśnią jakiego typu powinno się wykonywać badania profilaktyczne. Jeśli w rodzinie występował rak szyjki macicy, jest podejrzenie jego penetracji rodzinnej, jest duże ryzyko jego wystąpienia zaleca się wykonywanie profilaktycznej cytologii co około 1-2 lat. O badaniu jednak decyduje ginekolog prowadzący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi