Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Macanie węzłów chłonnych

Gość Patryk

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Patryk

Witam! Mam takie troszke odmienne pytanie. Mam powiększone węzły na szyji obustronnie i chyba tak sporo wyżej nad obojczykiem obustronnie. Odkąd je mam macam je po 55 tys. razy dziennie, taki już jestem typowy hipochondryk :) Natomiast niedawno kolega mi powiedział, żebym ich za bardzo i często nie macał. I moje pytanie brzmi DLACZEGO? Czy to powoduje coś groźnego? No i pytanie nr 2 :) Od czego mogą być powiększone węzły chłonne szyjne? Mam już je dobre 4 tyg. Co prawda są gdzieś wielkości hmm 5mm+ nie więcej niz 1 cm. Nie bolą mnie, są miękkie, sprężyste i przesuwalne. Żadnych objawów typu gorączka, złe samopoczucie, utrwata wagi, poty nocne nie mam. Ogólną morfologie zrobiłem i jest bardzo dobra, żadnych odchyleń. W sumie te węzły chłonne szyjne pojawiły się trochę potem (ok. 2 tyg) jak mi wyskoczył jeden twardy węzeł chłonny na prawej ręce- w okolicy bicepsa. Robiłem USG - na badaniu pisze- odczynowo zmieniony wezeł średnicy 1,2 cm. We wnęce wzmożone przepływy. W prawym dole pachowym podobny węzeł średnicy 1,4 cm. Poza tym obustronnie w dołąch pachowych po 2 prawdiłowe stłuszczone wezły chłonne. Nie mam pojęcia co to jest. Trochę się boję bo teraz tyle sie słyszy na temat np. ziarnicy.Oprócz tego jeszcze jeden węzeł obok prawego ucha wielkości ok. 6mm.) Pozdrawiam i dziękuje za odp.

Gość stapler

DLACZEGO? Czy to powoduje coś groźnego? - można dotykać lecz wystarczy co 2-3 dni, częściej nie ma takiej potrzeby, tylko uwrażliwia się te miejsca i nic poza tym, nie wnosi to też żadnych wniosków co do zmian w węzłach (zmiany pojawiają się w przeciągu dłuższego okresu, a nie kilku godzin czy minut). Od czego mogą być powiększone węzły chłonne szyjne? - węzły chłonne są zapewne powiększane na skutek przebytych w przeszłości stanów zapalny tkanek z otoczenia, tkanek, z których spływa chłonka do tych węzłów, taki zwłókniały czy też stłuszczony węzeł chłonny pozapalny pozostaje już zmieniony na zawsze