Gość ania Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Lekarz mi przepisał antybiotyk i po 6 dniach jego stosowania dostałam biegunkę, która trwała pomimo zażywania leków przepisanych przez lekarza rodzinnego. Wkońcu lekarz powiedział mi bym zrobiła kolonoskopię, pobrali wycinki i wyszło colitis chronica activa medii gradus. lekarz przepisał mi metronidazol, który zażywałam 10 dni. Ostatnio dowiedziałam się, że powinnam zrobić usg jelita grubego by sprawdzić czy jest wszystko ok, gdyż niewyleczone zapalenie jelita może prowadzić do wrzodów a to z kolei do raka. Przestraszyłam się, bo biegunek już nie mam, ale nie jest tak dobrze jak bylo przed tym jak zachorowałam, choć też lekarka rodzinna mówiła mi, ze zanim unormuje się żołądek to może potrwać 3 miesiące moje pytanie jest takie: czy naprawdę trzeba robić usg po zapaleniu jelita grubego czy po prostu panikuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Nie trzeba robić żadnego USG. Nie ma takowej potrzeby. Poza tym USG nie służy absolutnie do diagnozowania jelita grubego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi