Gość Monika Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Witam. W maju 2009r miałam usunietą przepukline pępkowa powstałą w czasie ciąży. usunięto mi m.in. pępek,poniewaz lekarz stwierdził, że z zewnątrz wygladalo to na małą przepuklinę a pod skórą miała straszny bałagann. Na drugi dzień wypisano mnie do domu. Nie dźwigałam ale szybko powróciłam do normalnego trybu zycia-mało odpoczywałam i leżałam. konsekwencja jest powrót przepukliny. Niestety okazało się także, że mam małe złolgi w woreczku żółciowym i chirurg stwierdził, że usunie obie dolegliwości w jednym zabiegu-laparoskopowo woreczek i poprzez otwór *pępkowy* przepuklinę. Chciałam się zapytać jakie moga byc konsekwencje takiego zabiegu, czy długo będę *niesprawna*, i jaka jest możliwość wystąpienia wymiotów po zabiegu?Ja bardzo panicznie się ich boję-po pierwszym zabiegu czułam się bardzo dobrze, zadnych mdłości itd. Czy przy tej operacji może byc podobnie? Czy *wpompowanie* we mnie gazów nie zwiększy ryzyka powtórnego rozerwania błon i nawrotu przepukliny?(mam 25 lat i rozciągnięte mięśnie brzuszne, podejrzewam tez rozstęp mięśni, których przez przepukline nie moge wzmocnic ćwiczeniami). Ataki bólu z powodu woreczka miałam średnio raz w miesiącu, teraz jestem na diecie i są rzadzse-dfodatkowo biorę Verdin na wątrobę.Będę BARDZO wdzięczna za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Chciałam się zapytać jakie moga byc konsekwencje takiego zabiegu? - powikłania jakie mogą wystąpić są usunięciu pęcherzyka żółciowego metodą laparoskopową jak i zaopatrzeniu przepukliny w bliźnie pooperacyjnej są typowe dla tych zabiegów - bez szczegółów klinicznych (np. wielkośc przepukliny) trudno mi cokolwiek więcej napisać czy długo będę *niesprawna*? - najdłużej rekonwalescencja po takim zabiegu może trwać około 4 tygodnie jaka jest możliwość wystąpienia wymiotów po zabiegu? - jeśli przy pierwszym zabiegu nie wystąpiły wymioty pooperacyjne to raczej przy następnym nie wystąpią Czy *wpompowanie* we mnie gazów nie zwiększy ryzyka powtórnego rozerwania błon i nawrotu przepukliny? - nie, proszę się o to nie martwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monia Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Niestety nie znam rozmiarów przepukliny-*na oko* ma wielkość piłeczki do pin-ponga , może troszkę większe-ale dokładnie nie wiem. Podczas pierwszej operacji z zewnątrz wydawało się, ze to bedzie dwudziestominutowy zabieg a po *otwarciu* okazało się, że pod skórą jest straszny bałagan i trzeba było min. wyciąć pępek. Ale mimo to bardzo dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie-i proszę o trzymanie kciuków za mnie, bo zabieg już za 10 dni *-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi