Gość Mariusz Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Witam, Ostatnio zauważyłem na swojej skórze niepokojące znamię. Miałem je chyba od dziecka, ale ostatnio jego wygląd uległ zmianie, szczególnie kolor. Dużo przebywam na słońcu, na solarium chodzę sporadycznie (nie więcej niż 60minut rocznie). Obawiam się, że może być to czerniak. Czy mógłbym prosić o spojrzenie na zdjęcie tego znamienia i odpowiedź czy mam powody do niepokoju? Wiem, że nie można tego stwierdzić w 100% bez badania ale mimo wszystko będę wdzięczny. tutaj link do zdjęcia znamienia : http://www.fotoszok.pl/show.php/33551_p1000288a.jpg.html Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Aga Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Nie panikuj, tylko idź do lekarza i to najlepiej chirurga onkologa, on najlepiej sie na tym zna. Mam te same problemy, własnie jestem w czasie usuwania znamion(wycięłam już 2,i jeszcze czekam na wycięcie ok. 3). Dermatolog też Ci sprawdzić może, ale jeśli będzie miał wątpliwości i tak Cię wyśle do chirurga. Ja od razu byłam u chirurga onkologa, oni najlepiej się na tym znają, cały czas maja doczynienia z wycinaniem zmian skórnych. Mój lekarz od razu powiedział, które trzeba koniecznie wyciąć, a które tylko z powodu kosmetycznego. Zabieg nie boli, nawet mój 10 letni syn miał wycinane znamie od urodzenia na brzuchu ok. 1cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mariusz Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Byłem u dermatologa prywatnie, bo do chirurga z NFZ są takie długie kolejki że masakra.. Stwierdził, że 3 znamiona obok siebie są do wycięcia, bo nieciekawie wyglądają, ale wg. niego nie jest to nowotwór. Proponuje mi też zabieg wycięcia tych znamion u siebie w gabinecie dermatologii i medycyny estetycznej. Czy to dobry pomysł, czy lepiej szukać chirurga? I czy nie ma tu kogoś kto mógłby wizualnie ocenić to znamię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Skoro tak zaproponował dermatolog trzeba poddać się zabiegowi. Taki zabieg może wykonać chirurg, a także dermatolog specjalizujący się w dermatologii operacyjnej. Materiał po wycięciu zawsze zostaje wysłany do badania histopatologicznego celem dokładnej oceny czym jest zmiana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi