Gość kasia Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Moja siostra kilka dni temu odebrała wyniki badania NMR głowy i została skierowana przez neurologa do neurochirurga, który poinformował, że konieczna jest operacja i wyznaczył termin na 04.10.2010. Ponieważ moja mama nie była w stanie więcej informacji wynieść z wizyty u neurochirurga z wiadomych powodów –* była zszokowana i zdruzgotana tą informacją. Chciałabym wiedzieć co wskazują wyniki badania NMR, który cytuję poniżej. Dlaczego wskazana jest operacja. Jaką metodą powinna być wykonana ta operacja. Czy czas ma w tym przypadku znaczenie, czy moja siostra może czekać 6 m-cy na operację. Proszę o wyjaśnienie wyniku badania oraz opinie lekarza specjalisty. Nadmieniam, iż siostra ma 36 lat i od 17 roku życia tj. od 1992 roku, choruje. W 1999 roku stwierdzono guz podstawy prawego płata czołowego –* skąpodrzewiak II stopnia. Leczona była brahyterapią, radioterapią i chemioterapią. Po zastosowanym leczeniu wykonywane były badania MRI i CT, które nie wykazywały żadnych niepokojących zmian. Poprzednie badanie MRI było wykonane w 2004 roku a obecne badanie NMR w marcu 2010 roku (poniżej załączam wynik tego obecnego badania). Wyniki badania NMR głowy Badanie wykonanie w sekwencjach SE i TSE w obrazach T1 i T2 zależnych oraz w obrazach wykonanych met.FLAIR, w projektach osiowych, czołowych i strzałkowych, oraz w obrazach T1 po podaniu kontrastu W prawym płacie czołowym widoczna niejednorodna, nieregularna zmiana ok. 30 mm, z ogniskami ubytku sygnału- jak w zwapnieniach, oraz ogniskami hypersygnału w T1 i T2 jak w złogach hemosyderyny po przebytych krwawieniach. Zmiana otoczona rozległym obszarem malacji zarówno płata czołowego jak i kolana ciała modzelowatego z przejściem na stronę lewą –* najpewniej efekt obrzęku oraz zmian niedokrwiennych ( z podkradania). Widoczne delikatne modelowanie rogu przedniego PKB, bez istotnego zwężenia bruzd płata czołowego. Podobne obszary malacyjne, znacznie mniejsze widoczne w lewym płacie czołowym, skroniowym oraz w lewym komorze móżdżku. W drugiej fazie badania uzyskano silne patologiczne wzmocnienie zmiany w prawym płacie czołowym –* wielkość 36x30mm z dość jednolitą częścią 17x15mm przystrzałkowo, oraz rozsiane nieregularne, drobne ogniska wzmocnienia w strukturach głębokich obu półkul mózgu , w lewym płacie skroniowym, w korze prawego płata ciemieniowego i obszar wzmocnienia 14mm w lewym konarze móżdżku. Widoczne również niewielkie zniekształcenie tk. Podskórnej i skóry głowy na pograniczu czołowo –* ciemieniowym po stronie prawej i naczynie przebiegające od zmiany do powierzchni mózgu. Układ komorowy prawidłowej szerokości, bez przemieszczeń w linii środkowej. Przestrzeń płynowa przymózgowa prawidłowa. Obraz może odpowiadać mnogim naczyniakom tętniczo-żylnym (rodzaj naczyniakowatości mózgu) do różnicowania z rozsianym procesem rozrostowym (glioblastomamultiforme? Ologodendroglioma?) proponuję klasyczną panangiografię naczyń mózgowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 W zasadzie badanie nie jest jednoznaczne, czyli to co zasugerował lekarz radiolog należy wziąć pod uwagę w diagnostyce różniwocej tj. zmiany naczyniowe, skąpodrzewiaka i glajaka wielopostaciowego. Należy wykonać jeszcze badania oceniające układ naczyniowy. Co do podejrzenia zmian nowotworowych to glejak wielopostaciowy rokojue bardzo źle, ale większym prawdopodobieństwem jest tu skąpodrzewiak. On z kolei charakteryzuje się powolnym wzrostem, ale jest też nowotworem złośliwym. Jeśli to możliwe radzę nie czekać tych 6 miesięcy i starać się wykonać dalsze badania jak najszybciej i przyspieszyć termin ewentualnego zabiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ela Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 MR głowy . Proszę o odpowiedz co to jest .W istocie białej obu płatów czołowych widoczne są pojedyncze ,drobne zmiany ogniskowe niedokrwienne sr do 4mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ANETA Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 mam naczyniak zylny skierowano mnie na NMR czy to grożne/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Icho Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 W dniu 14.11.2011 o 17:24, Gość ANETA napisał: mam naczyniak zylny skierowano mnie na NMR czy to grożne/ mam też naczyniaka ,to nie jest groźne , pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi