Gość Agnieszka Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zrobiłam właśnie usg tarczycy, a wizytę u endokrynologa mam dopiero za dwa tygodnie, a lekarka nic nie chciała powiedzieć, tylko powiedziała, że porozmawiamy na wizycie. No i nie muszę już dodawać, że mam supełek w brzuchu z nerwów. Oto opis: *Tarczyca położona typowo, symetryczna. Płat prawy o wymiarach 19x27x56 mm, płat lewy o wym. 16.6x18.4x48 mm. Echogeniczność miąższu jednorodna. W PP zmiana ogniskowa o obniżonej echogeniczności z mikrozwapnieniami ok. 15.5x14 mm. W dolnym biegunie tego płata nieostro ograniczona zmiana hypoechogeniczna ok. 13x8 mm. Po stronie lewej poj. węzły chłonne o typowej budowie* No i co to może znaczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Taka zmiana może budzić podejrzenie zmiany typu nowotworowego. O dalszym postępowaniu musi zadecydować endokrynolog. Być może zaproponuje wykonanie biopsji cienkoigłowej celem pogłębienia diagnostyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi