Gość Paweł Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Witam! Mam od dłuższego czasu pewien problem. Mianowicie po wypróżnieniu się nie mogę się podotrzeć i używam duże ilości papieru oraz trochę siły. Ostatnio podcierając się zauważyłem krew tak jakbym się zatarł. Co robić aby zapobiec takiej rzeczy kolejny raz i czy poprzez taką ranę może wdać się jakieś zakażenie lub bakteria? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Radzę w tej sprawie udać się na konsultację do chirurga. Być może taki stan powodują żylaki odbytu. Trzeba włączyć odpowiednie leczenie miejscowe po badaniu i stwierdzeniu przyczyny dolegliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gosia Opublikowano 3 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 Definicja: Uczucie swędzenia i dyskomfortu w okolicy odbytu Objawy: We wczesne fazie świądu stwierdza się jedynie zaczerwienienie lub otarcie naskórka w okolicy odbytu do którego w późniejszum etapie dołącza się pogrubienie fałdów skóry i wysięk. Leczenie: W wypadku świądu spowodowanego jakąś chorobą postępowanie polega na leczeniu choroby podstawowej łącznie z postępowaniem pielęgnacyjnym. Przy świądzie idiopatycznym leczenie polega na utrzymaniu okolicu odbytu w stanie suchym i czystym. Należy po każdym wypróżnieniu dokładnie umyć tę okolicę dolikatnie osuszając najlepiej suszarką. W szczelinę odbytu można włożyć kawałek ligniny. Należy unikać napojów z kofeiną (coca-cola, kawa, herbata), ostrych przypraw, owoców cytrusowych, witaminy C, piwa, które nasilają dolegliwości. Ubranie powinno być luźne. W sytuacjach w których mimo stosowanego postępowania dolegliwości nie ustępują należy wykonać biopsję w celu wykluczenia zmiany nowotworowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pieczacy odbyt ... Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 A ja mam taki problem mianowicie podtarlem odbitnice szarym papierem i strasznie mnie dupa piecze nie mogę chodzić a muszę muszę kurde do szkoły iść a potem do dziewczyny ... Proszę o szybką odpowiedź co mam robić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość analizator Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Posmarować wazeliną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dodano Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Wizyta u doktora wskazana, tu znajdziesz zdjęcia chorób odbytu http://www.bolimnie.com/anatomia/odbyt-choroby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi