Gość Teresa Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Witam Odebrałam wynik biopsji guzka tarczycy 2cm ,który brzmi: rozmazy /2/ zawierają komórki nabłonka pęcherzykowego .Komórek nowotworowych nie znaleziono. Proszę o interpretację wyniku , co to są te komórki pęcherzykowe? ,narazie lekarz przepisał euthyrox75 i powiedział że guzek do obserwacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Komórki pęcherzykowe to normalne komórki gruczołu tarczowego (prawidłowe). Guzek jest więc typu zwyrodnieniowego nie budzącego podejrzenia nowotworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Małgorzata Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Mam pytanie odebrałam wyniki BACC tarczycy i pisze tak Krew,pasma koloidu,makrofagi oraz grupy komórek nabłonka pęcherzykowego bez cech atypii. Bardzo proszę o interpretacje tego opisu,wyniki TSH mam w normie, guzek ok 14 mm obserwacja około rok,na razie nie rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2010 To guzek typu zwyrodnieniowego, bez cech nowotworu. Zapewne endokrynolog zaleci dalszą obserwację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość anna Opublikowano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 w biopsji wyszedł mi taki wynik prosze o odpowiedz co oznacza *w badanych rozmazach płaty i skupiska komórek nabłonka pęcherzykowego w części wykazujących cechy poliforyzmu iatypii obraz cytologiczny niejednoznaczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kasia Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 Witam, odebrałam dziś wynik biopsji tarczycy - proszę o interpretację wyniku: Treść krwista, koloid, komórki nabłonka pęcherzykowego leżące pojedynczo i w skupieniach, nieco leukocytów. Guzek do biopsji był wielkości 10x10mm, dodam, że mam czerniaka złośliwego II Clark, 0,45 Breslow, guzek na tarczycy wyszedł mi widoczny na badaniu PET* dodatkowo mama jest po raku tarczycy, niestety nie wiem jakiego rodzaju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi