Gość ... Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Jestem dobę po operacji szczeliny. Miałem wyciętą szczelinę i przecięty zwieracz (excissio fissuae). Robię zgodnie z zaleceniami stosuję opatrunki z gazików, biorę metronidazol w czopkach, smaruję odbyt betadyną. Krew mi nie leci, natomiast gaziki nasączają się powoli zielonym/brązowym płynem, jakby wysączało mi się coś z jelit. Co chwilę mam jakby uczucie parcia i zabarwiam ten gazik. Parę razy wypróżniałem się tą zielono-brązową wodą. Lekarka mówiła przed operacją, że na początku nie będę czuł tej okolicy i będzie puszczanie gazów itd. Tylko ile to będzie trwało i skąd gwarancja że się poprawi? Martwię się, że tą operacją zrobiłem sobie krzywdę. Proszę o komentarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ... Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Nie jest tak źle. Wyraźnie się poprawiło. Już prawie nie popuszczam. Swędzi mnie i boli tyłek. I mam stan podgorączkowy (37,4 st. C) Dodam, że biorę metronidazol 500mg. W ulotce przeczytałem, że to jest dawka dla dzieci. Czy mam zmienić dawkowanie na 1g, gdy już wziąłem 4 dawki po 500mg od czasu operacji? Bo moja chirurg nie napisała, jakie to mają być czopki, a takie 500 mg miałem w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ... Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Wyjaśniło się: 500mg. Teraz po 2 wypróżnieniach czuję jakby gulkę w odbycie, uczucie pełności w majtkach, ale jest czysto (nie widać kału na gazikach). Czy to wraca mi czucie w tej okolicy czy to coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Raczej powoli wszystko wraca do normy. Proszę się uzbroić w cierpliwość, to bardzo wczesny okres pooperacyjny, powoli rana zagoi się. Proszę spełniać zalecenia lekarskie i zgłaszać się systematycznie na kontrole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dodano Opublikowano 12 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 Zobacz odbyt choroby zdjęcia http://www.bolimnie.com/anatomia/odbyt-choroby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi