Gość tera Opublikowano 29 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 W styczniu 2008 miałam kompresyjne złamanie kręgosłupa . Nie miałam żadnej operacji, systematycznie byłam rehabilitowana. Obecnie w celach kontrolnych zrobiłam MR kręgosłupa i kanału kręgowego odcinka lędźwiowo-krzyżowego bez kontrastu.Opis: dehydratacja krążków międzykreg. od L2 do S1. Obniżenie wysokości trzonu Th12 z nierównym zarysem blaszki granicznej górnej- stan po złamaniu.Pogłębiona kyfoza piersiowa. Obustronne zwężenie otworów międzykręgowych na poziomach od L3 do S1. Bulging krążków międzykręg. od L1 do S1, które wpuklają się max. na 2,8 mm w stronę kanału kręg. oraz otworów międzykreg., zwłaszcza po stronie lewej, gdzie uciskają odpowiednie struktury nerwowe.Wymiar strzałkowy kanału kreg. na poszczególnych poziomach wynosi:L2-L3-11,2mm(stenoza względna),L3-L4-10,5mm(stenoza względna),L4-L5-14,5mm.Sygnał z rdzenia kregowego w badanym odcinku kręgosłupa prawidłowy. Będę czekać 2 miesiące na wizytę u neurologa. prosze o popciechę czy grozi mi operacja.Jesli się oszczędzam to nie mam większych bólów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 Jeśli dolegliwości nie są nasilone to raczej takie zmiany w kręgosłupie nie wymagają leczenia operacyjnego. Radziłbym oprócz konsultacji neurologicznej wykonać konsultację neurochirurgiczną. Wskazana byłaby nadal rehabilitacja. O tym jednak musi zadecydować neurolog po wizycie kontrolnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi