Gość grazyna Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Witam, Panie Doktorze rok temu miałam pierwszą kolonoskopię do 60cm, na ok.20cm usunięto mi polip esicy.Opis mikroskopowy:Adenoma tubulare intestini crassi cum dysplasia gradus minoris. Pół roku temu pojawil się ostry ból tym razem z lewej strony i zrobiono mi kolonoskopię całego jelita grubego i końcowy odcinek jelita kretego.Usunięto mi dwa drobne polipy w połowie zstępnicy i w polowie esicy Rozpoznanie histopatologiczne:Adenomata tubularia intestini crassi cum dysplasia epithelii glandularisminoris gradus.Od jakiegoś czasu odczuwam dyskomfort z prawej strony, czy to mozliwe, że może być polip.Panie Doktorze, w moim przypadku kiedy powinnam zrobić kontrolną kolonoskopię? Dziękuję i serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gastro__ Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Ile ma Pani lat? Jedynie w pelni wykonana kolonoskopia, moze dać Pani pewność, że w jelicie na calej jego długości nie znajdują się polipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grazyna Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Panie doktorze mam 53 lata. Serdecznie dziekuje za odpowiedź Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gastro__ Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Pani Grażyno.Moze tez Pani pomyśleć o badaniu jelita rtg z podaniem kontarstu. Badanie jest znacznie bardziej komfortowe niz kolonoskopia. Co prawda troche mniej dokladnie ale można bez problemu zbadać cale jelito. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zbigniew Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Witam piec lat temy mialem usuwany polip esicy teraz wycieli mi 4 szt jak zapobiegac dalszemu powstawaniu dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gastro__ Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 no niestety powstawaniu polipów nie można zapobiec ale można je na bieżąco kontrolowac wykonując co 5 lat badanie - kolonoskopie i usuwac podczas tego badania. Warto to robic, chocby dlatego ze takie polipy z czasem moga zesłośliwiec, zwłaszcza jesli przekroczą wielkośc 2 cm. Czym człowiek starszy tym niestety jest bardziej narażony na powstawanie nowych polipów. Ile ma Pan lat Panie Zbigniewie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stas Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 podczas kolonoskopi wykryto wodbytnicy w odleglosci 3-4cm od lini zwieraczy polokrezny naciek zwezajacy swiatlo jelita*kruchy*latwo krwawiacy przy instrumentalizacji -czy to grozne lub rakowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gastro__ Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 prosze powiedziec w jakim jest Pan wieku? Czy lekarz badajac Pana per rexctum nie wyczul tego nacieku? Generalnie to duzo bedzie wiadomo po wynikach histopatologicznych. Jakie mial Pan objawy? chudl Pan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi