Gość aga 28 Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 Witam,mam niedoczynność tarczycy,poziom tsH zawsze się wacha ,ostatnio 6,51 .prosze o zinterpretowanie mojego usg. oto wynik.prawy płat tarczycy ok 14*16*52mm,lewy ok11*13*40mm,cieśń do 3mm.miąższ tarczycy niejednorodnej echogeniczności ze zlewającymi się obszarami hypoechogenicznymi,większymi w dolnym biegunie płata prawego do 17mm,w okolicy dolno-tylnego zarysu płata prawego ognisko prawie bezechowe do 4 mm-przytarczyce?węzeł chłonny?węzły chłonne szyji w normie.co oznaczają te znaki zapytania, bo wizytę u endokrynologa mam dopiero na września,z góry bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Znaki zapytania oznaczają, że rozpoznaną strukturę w okolicy płata prawego tarczycy trudno jednoznacznie określić czyli może to być przytarczyca (struktura prawidłowa fizjologicznie) czy też węzeł chłonny (czasami taki też może być w tej okolicy fizjologicznie obecny). Raczej USG tarczycy nie budzi podejrzenia zmian nowotworowych. Do rozważenia jeszcze biopsja cienkoigłowa tarczycy celem pogłębienia diagnostyki. O tym jednak musi zadecydować endokrynolog. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi