Gość Ewa Opublikowano 15 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Miesiąc temu przekłułam język i po dwóch dniach pojawiła się obok kanału przekłucia prawdopodobnie ziarnina. Dostałam od lekarza dermatologa skierowanie na usunięcie chirurgiczne. Czy to konieczne ? Usłyszałam również, że to może się przyczynić do nowotworu. Jestem zrozpaczona, co mam robić ?Czy podczas wycinania nic nie zostanie uszkodzone na języku ? Czy nie straci on jakiejś swojej funkcji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 16 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Czy to konieczne ? - jeśli dermatolog tak zadecydował należy poddać się zabiegowi Usłyszałam również, że to może się przyczynić do nowotworu. Jestem zrozpaczona, co mam robić? - raczej nie ma takiego zagrożenia, proszę się nie niepokoić Czy podczas wycinania nic nie zostanie uszkodzone na języku ? Czy nie straci on jakiejś swojej funkcji ? - do tak drastycznych powikłań przy wycinaniu ziarniny nie powinno dojść, funkcja języka powinna być w pełni zachowana, struktury zawiadujące ruchem języka są głęboko usytuowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ewa Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedź i za uspokojenie mnie. Chciałabym zapytać jeszcze czy po wycięciu tej ziarniny będę mogła przekłuć język jeszcze raz i założyć kolczyk z bioplastu ?(Poprzedni był z tytanu). Chirurg na konsultacji powiedział, że można spróbować z bioplastem. I czy istnieje ryzyko,że ziarnina znów się pojawi ? Czy można temu jakoś zapobiec ? Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 Chciałabym zapytać jeszcze czy po wycięciu tej ziarniny będę mogła przekłuć język jeszcze raz i założyć kolczyk z bioplastu ?(Poprzedni był z tytanu). - radziłbym już nie eksperymentować, prawdopodobnie ma Pani taką tendencje do gojenia się ran z tworzeniem ziarniny i to niezależnie od użytego materiału do kolczyka I czy istnieje ryzyko,że ziarnina znów się pojawi ? - tak Czy można temu jakoś zapobiec ? - nie ma takiej możliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi