Gość iwona Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 Prosze o interpretację badania usg: tarczyca położona typowo,prawidłowo ruchoma, wielkość-największe wymiary: płat prawy:15x11x41mm płat lewy:14x12x41mm cieśń:grubość 3 mm struktura miąższu tarczycy niejednorodna,mozaikowa-zlewajace się liczne drobne i nieregularne pola o niskiej echogeniczności.Intensywne unaczynnienie.Zatarte kontury płatów.Tchawica-obraz prawidłowy.Nieliczne,drobne węzły chłonne wzdłuż przebiegu naczyń szyjnych. Pytano się mnie czy byłam chora bo mam powiększone węzły chłonne. 3 tyg temu chorowałam, brałam antybiotyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marta Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 Witam. Byłabym bardzo wdzięczna jesli ktos moglby mi pomoc. jakies 2 tyg temu zglosilam sie do endokrynologa, gdyz zauwazylam wypadanie wlosow i zadnych innych objawow. dodam ze jestem szczupla osoba niggdy nie mialam z tym problemow. i oto moje wyniki: TSH 1,810 *0,340-5,600* FT3 4,60 *3,67-10,43* FT4 7,32 *7,50-21,10* Usg tarczyca nieco mała (Vcal. 6,2 cm3) Płat pr. 13*13*39 plat lewy 12*13*36 ciesn 3mm klinicznie- dyskretne objawy niedoczynnosci tarczycy. hormony tarczcycy w granicach normy, blizej do granicy niedoczynnosci. stezenie eTRO niskie prawidlowe nieco podwyzszone stezenie aTG. anty TG 11,39 *0,00-4,11* DG. Autoimmunologiczne schorzenie tarczycy (przewklekle zapalenie) w stadium eutyreozy z tendencja do hipotyreozy. Zalecenie euthoryx m25 0,5 table. co to oznacza? czy w przyszlosci bede miala niedoczynnosc tarczycy? czy da sie to wyleczyc. Czy po tych hormonach się tyję i jakie są skutki uboczne? Z góry dziekuje bardzo za jakakolwiek odpowiedz. z Poważaniem, marta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi