Gość Beata Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 Witam,mam pytanie odnośnie wyniku kolonoskopii.Opis brzmi:powyżej zagięcia esiczo-odbytniczego, około 18-20 cm od odbytu widoczny kalafiorowaty guz zajmujący około 1/3 obwodu ściany- hist-pat.npl susp.Hist- pat n: 1-polip poprzecznicy, 2- polipy esicy, 3- guz esicy. moja babcia miala robioną kolonoskopię,wycięto w poprzecznicy drobne polipy, w esicy trzy polipy.Kilka dni po badaniu przy oddawaniu kału krwawi. Mam pytanie jakie ma być dalsze postępowanie,wiem ,że należy przeprowadzić operacje usunięcia ale jakie są rokowania na przyszłość???i jaką teraz zastosować dietę przy krwawieniu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 Trzeba poczekać na wynik badania histopatologicznego. Jeśli okaże się, że jest to rak trzeba w tej sprawie skonsultować się z chirurgiem. Zapewne będzie konieczne leczenie operacyjne. Co do rokowania nie można w tej chwili gdybać i przewidywać. Dopiero wyniki wszystkich badań włącznie z wynikami pooperacyjnymi (histopatologicznymi) mogą przynieść odpowiedź konkretną na to pytanie. Najlepiej na chwilę obecną zastosować dietę lekkostrawną, nie pwoowdującą zaparć. Stolec musi być luźny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi