Gość Gosia K Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 Mam przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka i dwunastnicy oraz helicobacter pyroli. Linia Z o ostrej granicy. Kilka lat temu miałam wrzód na dwunastnicy i bardzo się zdziwiłam po ostatniej gastroskopii, że już go nie mam. Czy to możliwe? Biorę AMOTAX + KLARMIN, mam brać przez 12 dni. Do tego CONTROLOC 20 przez miesiąc. Mam jeszcze pojedyncze grudki pępkowe i nie wiem co to jest. W stresie nie zapytałam lekarza. Czy po kuracji muszę iść na ponowną gastroskopię? Wiem tylko, że raz w roku mam kontrolnie wykonywać gastroskopię. Oprócz delikatnej diety mam jeść tylko białe pieczywo i mało błonnika. Paradoksem jest to, że proktolog ( mam szczelinę odbyty i dwa hemoroidy wewnętrzne) zalecił dietę bogatą w błonnik i ciemne pieczywo. Jaką dietę stosować? Moja mama zmarła na raka żołądka i boję się, że mnie też to spotka. Czy moje obawy są słuszne? Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 6 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 Kilka lat temu miałam wrzód na dwunastnicy i bardzo się zdziwiłam po ostatniej gastroskopii, że już go nie mam. Czy to możliwe? - tak, to oznacza, że wrzód wygoił się całkowicie Mam jeszcze pojedyncze grudki pępkowe i nie wiem co to jest - grudki pępkowe mogą właśnie być objawem przewlekłego zapalenie, to grudki chłonne z zapadniętym centrum śluzówki Czy po kuracji muszę iść na ponowną gastroskopię? - dobrze by było po około 3 miesiącach od gastroskopii i włączonym leczeniu wykonać kontrolną gastroskopię Jaką dietę stosować? - właśnie w takim przypadku jest to bardzo problemowe, trzeba wypośrodkować tą dietę Czy moje obawy są słuszne? - jeśli będzie Pani pod stałą opieką gastroenterologiczną na pewno będzie Pani bezpieczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gosia K Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 Bardzo dziękuję panie doktorze. Uspokoił mnie pan. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi