Gość Irena Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Witam , Mam 77 lat. W 2008 roku w listopadzie miałam operację związaną z rozlaniem wyrostka robaczkowego co w następstwie poprawdziło do zapalania otrzewnej. Równocześnie miałam operację przepukliny pępkowej. Mam także w woreczku żółciowym kamienie. W 2009 roku w październiku, kamień z woreczka żółciowego zablokował przewód i doszło do ostrego zapalenia trzustki. Przeszłam zabieg laparoskopią przez przełyk i odblokowano mi kamienie. Od tego czasu minęły 3 miesiące, ostatnie wyniki wszystkich badań są w normie i w marcu mam wyznaczony termin usunięcia woreczka żółciowego. Lekarze mówią, że jestem pacjentem „*wysokiego ryzyka”*. W związku z tym chciałabym zapytać, czego mogę się spodziewać i co oznacza takie określenie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 Takie określenie oznacza, że w przypadku otwarcia Pani jamy brzusznej (po licznych interwencjach w jej wnętrzu, a także przebytemu stanowi zapalnemu trzustki) można spodziewać się licznych zrostów utrudniających operację i mogących doprowadzić do uszkodzeń i krwotoków w czasie operacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Irena Opublikowano 6 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 Bardzo bardzo serdecznie dziękuję za udzieloną na moje pytanie odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi