Gość Paweł Opublikowano 1 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 Witam. Mam 16 lat. Niedawno, około 8 miesięcy temu miałem operację na żylaki powrózka nasiennego z lewej strony. Oczywiście przed zabiegiem miałem robione USG. Lekarz znalazł oprócz żylaków powiększoną śledzionę. Tu moje pytanie. Już nieważne dlaczego jest powiększona, chciałbym się dowiedzieć czy wszystko wróci do normy czy mam coś zrobić.? Jestem aktywny fizycznie, jednak zauważyłem, że szybciej się męcze od innych.Czy to też jest skutek powiększonej śledziony. No i przy wysiłku boli mnie pod żebrami z lewej strony. Pozdrawiam i proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Trudno mi odpowiedzieć na to pytanie bez istotnych danych klinicznych to znaczy jak bardzo jest powiększona śledziona (jaka jest jej wielkość) oraz jakie są wyniki badań laboratoryjnych (głównie morfologia). Niewielkie powiększenie bezobjawowe (badania laboratoryjne) śledziony z reguły jest nieistotne klinicznie i nie należy się tym przejmować. Przy uzasadnieniu klinicznym warto skonsultować się z hematologiem w tej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Paweł Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Lekarz, który robił mi USG stwierdził, że jeszcze podczas rozwoju może wszystko wrócić do normy. Czy ma to związek z pocącymi się rękami oraz traceniem czucia w prawej ręce podczas snu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi