Gość Teresa Opublikowano 26 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 Szanowny Panie Doktrze, mam wielką prośbę, proszę mi odpowiedzieć na pytanie, które dotyczy choroby mojej córki. Zdiagnozowano u niej Przewlekłe zapalenie jelita grubego i przełyk Barretta. Z opisywanych na tym forum przypadków wynika ze ten przełyk jest stanem przednowotworowym. Co to znaczy, czy moje dziecko ma nowotwór czy nie da się jej pomóc w żaden sposób. Na miejsce w szpitalu czekamy już dwa tygodnie ponieważ powiedziano nam ze trzeba córkę hospitalizować. Co wogóle znaczy to przewlekłe zapalenie jelita grubego? Przy przełyku jest napisane ze brak dysplazji i metaplazji. Jak to się wogóle leczy? Czy trzeba wszytsko usunąć operacyjnie? Nic z tego nie rozumiem. Bardzo proszę o pomoc i fachową odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 27 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2010 Przełyk Barretta (wynik przewlekłego stanu zapalnego w przełyku) może predysponować do powstania nowotworu, jednak taki stan można leczyć, ale nie jest to w żadnym przypadku choroba nowotworowa. Zapewne hospitalizacja ma na celu dalszą diagnostykę, czyli ustalenie przyczyny stanu zapalnego, leczenie. Prawdopodobnie w tym wypadku wystarczy jednynie farmakoterapia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi