Gość abc Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Nie chcę żeby moje pytanie było źle odebrane ale ostatnio zastanawiałem się nad tym czy mogłem się zarazić rakiem(jeśli w ogóle jest możliwość zarżenia się nowotworem) Mój dziadek (80 lat) ma raka prostaty z przerzutami na płuca i kości...robię wszystko żeby resztę życia spędził jak najwygodniej i któregoś razu przed wizytą u lekarza przywiozłem mu swoją golarkę żeby się ogolił, całe życie używał brzytwy ale w stanie ogólnego osłabienia stwierdziłem że nie powinien.. ostatnio ja się goliłem tą golarką i traf chciał że się zaciąłem.. wiem że może zabrzmieć to śmiesznie dla osób które tematykę znają dogłębnie ale nie jestem lekarzem więc zwracam się z pytaniem czy mogłem się zarazić? Z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marcin Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Nie można się zarazić nowotworem przez golenie się tą samą maszynką, czy inny tego typu *samodzielny* kontakt. Jakiś czas temu był przypadek w Lublinie, że przeszczepiano nerki od dawcy, który miał nowotwór (grasiczaka) i wtedy biorcy także zachorowali na nowotwór (białaczkę). Taki sposób *zarażenia* jest możliwy, przez przeszczepienie narządów. http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,5133093.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi