Skocz do zawarto艣ci
eChirurgia.pl

Guzek na palcu pod sk贸r膮

Go艣膰 Robert

Rekomendowane odpowiedzi

Go艣膰 Robert

Witam, Wydaje mi si臋 偶e od kilku dni, w sumi臋 wczoraj wieczorem zauwa偶y艂em malutki guzek na palcu wskazuj膮cym na dole palca w okolicach stawu wyra藕nie przy dotykaniu palca czuj臋 偶e jest tam malutka gulka , kt贸ra og贸lnie nie boli ale przy mocnym dotnieciu czuj臋 b贸l, nie przeszkadza mi to w codziennej pracy nie odczuwam nic, ale boj臋 si臋 偶e to mo偶e by膰 co艣 gro藕nego, 偶e mo偶e by膰 po jakim艣 czasie du偶o wi臋kszy i sprawia膰 mi b贸l, nigdy wcze艣niej nie mia艂em podobnej sytuacji, dodam 偶e czasami * strzelam * palcami czy to mo偶e by膰 zwi膮zane z tym ? , co to jest ? co to mo偶e by膰 ? co z tym zrobi膰 i jak to leczy膰. ? Pozdrawiam 21 lat.

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Go艣膰 Karolina

Mam dok艂adnie to samo te偶 bym chcia艂a dowiedzie膰 si臋 co to jest. Piel臋gniarka powiedzia艂a ze to jedno ze 艣ciege艅 sie zerwa艂o i zwin臋艂o na dole ale nie wiem czy to trafiona diagnoza

Odno艣nik do komentarza

Go艣膰 Robert

w艂a艣nie mi zesz艂o to samo, nic nie robi艂em - nie by艂em u leka偶a. Najprawdopodobniej co艣 ze 艣ci臋gnem bo dzie艅 przed tym nosi艂em ci臋偶kie 偶eczy i du偶o si臋 opiera艂o na palcach. :) ale jest ok ! . ju偶 mi lepiej hehe

Odno艣nik do komentarza

ja te偶 mam tak膮 gulk臋 w艂a艣nie ju偶 od tygodnia, dw贸ch. Nie przypominam sobie, 偶ebym co艣 ci臋偶kiego nosi艂a ostatnio wi臋c nie mam poj臋cia sk膮d si臋 to mog艂o wzi膮膰 na moim palcu :/

Odno艣nik do komentarza

ja mam to samo, czynnik reumatoidalny jest ok, ob i morfologia tez. Wiec to nie reumatoidalne zapalenie stawow. Odwiedzilam dermatologa i tez nic, reumatolog dal antybiotyk i leki przeciw zapalne ale ich nie biore bo dopiero co inne skonczylam, wiec szkoda zoladka. Ja juz mam 4 takie guzki i przy mocniejszym dotyku boli wiec nie ma mowy o ciezkim noszeniu czegokolwiek. Odwiedze pewnie jeszcze chirurga.

Odno艣nik do komentarza

Ten guzek pojawiaj膮cy si臋 i znikaj膮cy to najprawdopodobniej Ganglion niegro藕na torbiel Galaretowata. Z czasem mo偶e si臋 powi臋kszy膰 i uciska膰 pobliskie nerwy, najlepiej uda膰 si臋 do lekarza i zrobi膰 USG tej naro艣li w nie kt贸rych przypadkach nie ob臋dzie si臋 bez usuni臋cia chirurgicznego.

Odno艣nik do komentarza

Go艣膰 Edyta. P

Witam. Ja mam to samo. Guzek na palcu wskazuj膮cym lewej r臋ki, bardzo mnie boli. Na prawej r臋ce zrobi艂a mi sie te偶 kulka na d艂oni. Boje sie ze to co艣 gro藕nego. Czy ktos cos wie z czego to jest jak to usun膮膰 pom贸偶cie. PLEAS&#128522*&#128522*

Odno艣nik do komentarza

Go艣膰 A艂am贸jpalec

Objawy podane w temacie, moim zdaniem, wskazuj膮 na ganglion. Mia艂am identyczne, dok艂adnie w tym samym miejscu. Na RTG nie by艂o wida膰 nic niepokoj膮cego, a kiedy posz艂am na wizyt臋 do chirurga stwierdzi艂 od razu, 偶e to ganglion i usun膮艂 mi go, 偶e tak powiem, od reki *) wi臋c raczej nie ma si臋 czym przejmowa膰, bo w wi臋kszo艣ci wypadk贸w jest to niegro藕ny 艂agodny nowotw贸r, kt贸ry znika zaraz po usuni臋ciu.

Odno艣nik do komentarza

Witam,

czy kto艣 orientuje si臋 co to mo偶e by膰 za guzek ?? u mnie pojawi艂 si臋 jakie艣 2 tygodnie temu, od wczoraj zacz臋艂am smarowa膰 spirytusem zobaczymy co b臋dzie. Prosz臋 napiszcie co艣, co Wam pomog艂o ? czy to co艣 powa偶nego ???

Odno艣nik do komentarza

to nie ma nic wsp贸lnego z rzs ani innymi reumatoidalnymi - nie jest to nic powa偶nego. Lekarka kaza艂a masowa膰 i faktycznie po jakim艣 czasie znikn臋艂o. Teraz wyczu艂am u "podn贸偶a" innego palca i te偶 zacz臋艂am masowa膰

Odno艣nik do komentarza

Go艣膰 Agnieszka

馃槪Witam od kilku miesi臋cy mam tak膮 ruchom膮 gulk臋 tward膮 na samym dole 艣rodkowego palca i jak ruszam palcem to lekko pstryka. Co to mo偶e by膰? I jak to wog贸le wyleczy膰 czy to jest operacyjne czy masowa膰 ? Prosze odpowiedzcie mi 馃槥 To mam u prawej r臋ki聽

Odno艣nik do komentarza

Go艣膰 marlena

Kiedy lezalam na oddziale w szpitalu reumatoloigcznym moja sasiadka tez miala taki guzek i lekarz jej robil zastrzyki sterydowe. wiem ze sa sytuacje gdzie trzeba po te sterydy siegnac ale czesto jest tak ze one wcale nie pomagaja i zaraz wraca to samo... ja po swoich przybojach z nadgarstkiem聽polece ci tego ktory w koncu sie mna zajal jak czlowiek - nazya sie doktor Dawid Mrozik z Gda艅ska i zajmuje sie tylko i wylecznie r臋k膮, takze naprawde zna sie na rzeczy.聽

Odno艣nik do komentarza

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.