Skocz do zawartości
eChirurgia.pl
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Gość ANNA

Wyniki krwi po cholecystektomii laparoskopowej

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ANNA
Witam serdecznie! Bardzo proszę o analizę wyników badań. Moja mama (74 lata) miała tydzień temu laparoskopię pęcherzyka żółciowego. Operacja cięzka, woreczek byl w bardzo złym stanie, przylepiony do srodkowej częsci wątroby. Czekamy na wynik histopatologiczny. Lekarz obawia się że może to być nowotór. Przed zabiegiem zrobiono jej badania (lekarz powiedział że są złe). Oto na wypisie: Morfologia krwi bez róznicowania granulocytów WBC 4,8 K/ul (4,0 - 9,0) LYM% 23,7 % (10,0 - 50,0) MID% 5,5 % (1,8 - 21,5) GRAN% 70,8 % (37,0 - 80,0) LYM# 1,1 K/ul (0,6 - 3,4) MID# 0,3 K/ul (0,0 - 1,8) GRAN# 3,4 K/ul (2,0 - 6,9) RBC 4,50 M/ul (4,04 - 5,20) HGB 13,8 g/dl (12,2 - 16,0) HCT 40,8 % (37,7 - 47,0) MCV 90,7 fL ( 80,0 - 97,0 ) MCH 30,7 pg (28,0 - 34,0) MCHC 33,8 g/dl (31,8 - 35,4) RDW 15,8 H % (11,5 - 14,8) PLT 256,0 K/ul (142,0 - 424,0) Oznaczanie grupy krwi układu A,B,O, Rh(D) z oceną hemoliz ABO (grupa) 0 Rh+ dodatni Alloprzeciw.(gr) Przeciwciał odpornosciowych do antygenów krwinek czerwonych NIE STWIERDZONO Czas koalinowo-kefolinowy (APTT) APTT 26,40 sek (22,60 - 35,00) Bilirubina całkowita BIL-C 1,3 mg/dl (0,2 - 1,3) Fosfataza alkaliczna ALP 163 H U/L (37 - 123) glukoza 92 mg/dl (60- 100) kreatynina 0,61 mg/dl (0,6 - 1,3) mocznik 40 mg/dl (10 - 45) Jonogram Na+ 148 H mmol/l (135 - 145) Potas 3,96 mmol/l (3,60 - 5,30) Leczenie operacyjne: Cholecystektomia laparoskopowa - drenaż jamy brzusznej STEROFUNDIN, METOCLOPRAMIDUM, CLEXANE, NATRIUM CHLORATUM 0.9%, ACENOL, KALIUM CHLORATIUM 15%, DORMICUM, PŁYN 1:1 , KETONAL FORTE, DOLCONTRAL, KETONAL, PERFALGAN, SOLVERTYL Dodam że obecnie mama czuje się dobrze. Proszę o interpretacje wyników. dziekuje

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość haemophilus
Morfologia jest prawidłowa, pozostałe wyniki w zakresie normy oprócz ALP co wskazywać mogło na cholestazę. Po zabiegu należy zgłosić się na wizytę kontrolną.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Komentujesz jako gość. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×