Gość Kaśka Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 Prosze o pomoc w interpretacji wyniku BAC.w badanych rozmazach płaty typowego nabłonka pęcherzykowego,obfite masy koloidu,komorki zapalne i makrofagi.Obraz odpowiada zmianie typu Struma vel tumour colloides. czy ten guz należy usunąć czy czekać.Może nadmienię,że ta zmiana była kiedyś torbielą ,cały czas się przekształca i jest dużym guzem widoczny na szyi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 Struma vel tumour colloides - wole albo guz koloidowy - taką zmianę jeśli jest niewielka można obserwować (to zmiana zwyrodnieniowa tarczycy) i leczyć zachowawczo - wskazane do operacji są zmiany guzowate powyżej 35 mm - o leczeniu operacyjnym musi zadecydować endokrynolog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaśka Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 dziękuję bardzo za odpowiedz. Guz mam duży i już przyjęłam 2 szczepionki od żółtaczki . jest jeszcze jeden guz, mniejszy, na którego biopsję właśnie czekam. a jeśli można jeszcze spytać ,co z tym nabłonkiem pęcherzykowym i zmianami zapalnymi. dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 To dość typowe, oznacza typowy nabłonek pęcherzyka tarczycy tylko w stanie zapalnym. Brak cech nowotworu w biopsji. Duży guz wymaga leczenia operacyjnego z następowym badaniem histopatologicznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaśka Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 dziękuję bardzo za odpowiedzi...bo w internecie nic pozytywnego nie znalazłam nt.tego nabłonka.Jestem teraz spokojniejsza :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaśka Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2010 drugi wynik biopsji to struma nodosa tumor hyperplasticus z komórkami zapalnymi, oczywiście makrofagi,płyn ,koloid itp. co to oznacza? Endokrynolog dał mi skierowanie do chirurga, a ten ma zadecydować o operacji. Zasugerował mi, że do wycięcia jest ten pierwszy guz a co z drugim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi