Gość Hanka Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 Mam podejrzenie hashimoto- FT4 -19,11 TSH 1,17 ANTY-TG 247, ANTY -TPO-7,14.USG wykazało na pograniczu cieśni i prawego płata lito-torbielo waty guzek 17 x 13mm,( biopsja tego guzka - obfity koloid, pojedyncze komórki pęcherzykowe, obraz odpowiada Tumor benignus) w prawym płacie kilka hipo i normoechogenicznych drobnych guzków do 10 mm, w lewym również kilka guzków, największy 12 x 11mm. Okolica podżuchwowa obustronnnie kilka niecharakterystycznych węzłów chł. do ok.14mm. Płat prawy 20x21x56mm , lewy 20x19x60mm, cieśn grub do ok.3 mm. Oprócz senności, zmęczenia, częstych infekcji gardła, suchości skóry, zatrzymuje mi się bardzo woda w organiźmie, co też powoduje nadciśnienie. W wieku 15-18 lat miałam powiększone gruczoły tarczycy i leczyłam się przez 2 lata ale miałam objawy nadczynności. Dzisiaj mam 50 i niedoczynność. Od kilku lat dostaję Tialorid na odwodnienie, od lekarza rodzinnego. Endokrynolog uznał, że wystarczy brać nadal ten lek i obserwować. Czy słusznie? Czy nie powinnam zacząć leczenia od najmniejszych dawek, zamiast nadal brać Tialorid ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 Decyzję w sprawie leczenia zawsze podejmuje endokrynolog. Jeśli stwierdził, że wystarczająca jest obserwacja to tak jest. Poziomy hormonów są w normie. Proszę spełniać zalecenia endokrynologa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Hanka Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 Dziękuję za odpowiedź. Miałam wątpliwości, bo podczas pierwszej wizyty endokrynolog dość zdecydowanie opowiadał się za wykonaniem operacji. Po kolejnych badaniach i biopsji zastanawiał się nad leczeniem, ale pozostał przy 3-miesięcznej obserwacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi