Gość IWONA Opublikowano 1 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 wynik badania tk jamy brzusznej u mojej 70-cio letniej mamy...w tylnej przedprzeponowej części prawego płata wątroby / 7 segm./ torbiel śr.7 mm. na pograniczu głowy i trzonu trzustki gładkościenna torbiel śr.8mm. poza tym narządy miąższowe jamy brzusznej bez zmian uchwytnych w badaniu tk. węzly chłonne przestrzeni zaotrzewnowej niepowiększone. jama otrzewnowa bez płynu...badania krwi wykazują stan zapalny-amylaza ok.170 /norma do 100/.. mama przestrzega diete niskotłuszczową i zażywa kreon,mimo to dolegliwości bólowe nie ustępują..podwyższona diastaza i dolegliwości bólowe występują od ok.10 lat..czytałam na forum o operacji metodą jurasza....czy w przypadku mojej mamy można byłoby ją przeprowadzić?? gdzie takowe operacje sa wykonywane / mieszkamy w łodzi/??????? jak mamy dalej postępowac zważywszy na dotkliwe dolegliwości bólowe po każdym posiłku... serdeczne pozdrowienia i podziekowania za wspanialy pomysł i pracę lekarzy na forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 1 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 czytałam na forum o operacji metodą jurasza....czy w przypadku mojej mamy można byłoby ją przeprowadzić? - taki zabieg w przypadku tak małych torbieli jest praktycznie bezsensowny, do takich zabiegów zazwyczaj kwalifikują się torbiele trzustki o wielkości około 10 cm - te objawy spowodowane są zapewne przewlekłym zapaleniem trzustki, najlepiej, aby leczeniem zajął się gastroenterolog, jedynie odpowiednia dieta trzustkowa, odpowiednie dawkowanie enzymów trzustkowych i dobrane leki przeciwbólowe mogą zniwelować dolegliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość leszek Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 choruję na trzustkę od 14 lat zaś od 5 lat mam marskość wątroby nie pomagają mi plastry przeciw bólowe natomiast gdy leżę w szpitalu dostaję zastrzyki w ramiona o nazwie dolkontral dlaczego nie można go dostać na recetę prosił bym o odpowiedź dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi