Gość xyz Opublikowano 31 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 Ponad tydzien temu miałam wycinane znamie skórne. po 7 dniach wyjeto mi szwy. po 2 dniach przy zdejmowaniu opatrunku okazalo sie ze rana sie rozeszla i pokrywa ją taka cienka warstwa przeźroczystego jakby sluzu a na opatrunku sa slady wycieku wymieszane z krwia. brakujacy wycinek skroy jest wielkosci ok 1x1 cm. czy rana sama sie zagoi? czy konieczne jest drugie szycie? w jaki sposob pielegnowac ta rane zeby gojenie bylo mozliwie jak najkrotsze a blizna malo szpecaca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 31 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 czy rana sama sie zagoi? - tak, rana powinna zagoić się samoistnie czy konieczne jest drugie szycie? - nie, rana taka musi teraz goić się przez ziarninowanie czyli od dna, powoli w jaki sposob pielegnowac ta rane zeby gojenie bylo mozliwie jak najkrotsze a blizna malo szpecaca? - utrzymywać należy ranę w należytej czystości i nic poza tym, jeśli wytworzy się odpowiednia blizna można wtedy zastosować preparaty na blizny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość xyz Opublikowano 31 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 * w nalezytej czystosci* to znaczy przemywac spirytusem czy wystarczy zwyczajnie myc woda z mydlem? jak czesto zmieniac opatrunki czy w ogole pozwolic ranie oddychac bez zaklejania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 31 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 Wystarczy przemywać wodą z mydlinami. Przez dzień jeśli Pani, gdzieś wychodzi, gdy jest sposobność zabrudzenia rany radzę stosować opatrunek. W razie przebywania w domu, na noc można nie stosować opatrunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ktos Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2010 A czy można stosować spirytus, taki z apteki, czy lepiej sama woda z mydlinami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marta-pacjentka Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 Mi powiedziano w szpitalu, że najlepsza woda z szarym mydłem i nie używać spirytusów, wody utlenionej itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Meg Opublikowano 1 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 Najlepszy Octenisept ! Spryskac rane, osuszyc jalowym gazikiem i zakleic oddychajacym opatrunkiem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaja Opublikowano 1 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 a jak rana się trochę podgoi to posmaruj tak jak ja po operacji żelem na szybsze gojenie się rany, zlikwiduje ból skóry i wyleczy skórę po zabiegu. tu możesz dostać: www.pozabiegu.pl polecam, bo sama tam kupiłam tanio i szybko i oryginał co ważne :) zdrówka życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi