Gość hanna Opublikowano 30 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2010 Witam, stwierdzono u mnie 4 lata temu szczeline idbytu. w międzyczasie pojawił mi sie tzw guzek wartowniczy- lekarz poinformowal mnie że to jest efekt tego, iz moja szczelina jest sz. przewlekłą,,Leczenie zachowawcze przyniosło skutek ( odpukac nie ma nawrotów, krwawień etc...) ale guzek ,,tzn taki fałd skóry ładnie to określe-maly dzyndzelek :) )pozostał. Lekarz stwierdził jeszcze wtedy w trakcie leczenia że może sie wchłonąć a może pozostać jako *pamiatka * po schorzeniu. Czy miał rację? Czy taki guzek może byc niebezpieczny? co prawda jest słabo widoczny, ale wyczuwam go pod prycznicem albo po wypróznieniu z wysiłkiem (choć zdarza sie to rzadko) mam wrażenie jakby sie bardziej uwidaczniał ..Czy on może byc niebezpieczny, przejsc w nowotwór np? Czy stosuje sie jakies zabiegi na guzki wartownicze? laserowe ,,,bardzo prosze o odpowiedz bo bardzo mnie ten niewieli fałd skóry niepokoi,,,czy on może bolec np.przy dłuższym siedzeniu?Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 30 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2010 Czy miał rację? - tak, oczywiście Czy taki guzek może byc niebezpieczny? - nie, to efekt przewlekłego zapalenia Czy on może byc niebezpieczny, przejsc w nowotwór np? - nie Czy stosuje sie jakies zabiegi na guzki wartownicze? - nie ma takiej potrzeby, ewentualnie ze względów estetycznych można go miejscowo wyciąć czy on może bolec np.przy dłuższym siedzeniu? - nie powinien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monika Opublikowano 16 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 Witam jestem właśnie (2.dzień) po operacji usunięcia szczeliny odbytu wraz z guzkiem wartowniczym. Ogólnie zabieg trwał ok. 30 min. pod ogólnym znieczuleniem, czyli blokada w kręgosłup. Jeden dzień po operacji, a by wypróżnianiu ból niesamowity - tego nie idzie opisać, to trzeba poczuć. Gdyby nie środki przeciwbólowe to wyłabym z bólu jak kojot. Guzek wartowniczy przy szczelinie odbytu to coś normalnego, więc bez obaw, że to nowotwór - też takie myśli mi przychodziły ale lekarz mnie uspokoił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Asia Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Kochani bardzo wam dziękuję za te informacje-trochę się uspokoiłam i życze wam zdrówka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hogata Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 jakie mialas leczenie zachowawcze??bo mi nic nie pomaga :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość michal Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 chyba kazdy ma szczeline co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marta Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Witajcie, czy taki zabieg jest refundowany przez NFZ? Ewentualnie, gdzie (w Warszawie i okolicach) można zoperować szczelinę prywatnie i ile to kosztuje? Będę wdzięczna za podpowiedzi :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Teresa Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Nie radzę leczyć tego byle gdzie bo efekty mogą być opłakane. Na ubezpieczenie najlepiej w pzychodni przy szpitalu na Solcu w Warszawie albo wpzychodni Falck naSapieżyńskiej -zapisać się do proktologa i on pokieruje odpowiednio.W tej pzychodni pzyjmują lekarze ze szpitala na Solcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ewa Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Witam, dwa tygodnie temu miałam operację usunięcia szczeliny odbytu wraz z guzkiem wartowniczym. Trzy dni po zabiegu znowu wyczułam wystający guzek, tym razem w środkowej okolicy odbytu, wygląda bardzo podobnie do guzka wartowniczego. Lekarz poinformował mnie, że może to być obrzęk po zabiegu, choć ja byłam pewna, ze coś nie jest ok, że nie wygląda to jak obrzęk. Ma to stałą, utrzymującą się strukturę. Zalecił mi stosować przez dwa tygodnie maść Proktis-M. Stosuję ją już tydzień, a guzek nie zmniejsza się, wręcz przeciwnie, jest troszkę większy i pojawiło się krwawienie, bez bólu. Czy mogę otrzymać informację, co to może być? Czy to kolejne guzki, które należy usunąć operacyjnie? Czy może jest sposób aby się wchłonął? pozdrawiam Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 a czy jeślli dostanie się do tego guzka bądź hemoroida moja własna sperma to czy niczym sie nie zaraże ? Wiem że to głupie ale wmawiam sobie głupoty. ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ewa Opublikowano 18 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Łukasz, niczym się nie zarazisz od własnej spermy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wacek Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 A jeśli jest nosicielem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość qwe Opublikowano 18 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 To się nie zarazi, bo już jest zarażony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomek Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Chyba mu chodzi o obcą ale się wstydzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi