Gość Michał27 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Witam , przepraszam ,że aż tak rozległe pytanie ale bardzo proszę o pomoc. (może zacznę jednak od końca) Miałem przypadek który wystąpił pierwsze jakieś 1,5 roku temu (straszne swędzienie odbytu, trwający pare dni - sam ustąpił - nastąpiło także krwawienie...)Był spokój a sytuacja sie powtózyła z nasileniem ok 4 ms temu - straszny swąd , świerza krew podczas oddawania kału , wystąpie takiej jakby *kulki* zaraz koło odbytu - jakby nabrzmiałej - bolała podczas nacisku. Strasznie to wszystko swędziało ,że nie dało sie wytrzymac - az brałem tabletki na ból - kulka się zmniejszyła i swąd zniknął po ok tygodniu (do tej pory nie powróciło)... czy to mogły być żylaki ? I jaki to może mieć wpływ na dzisiejeszy wynik testu na krew utajoną ? Czasem widzę w kale świeża krew często pomieszana ze śluzem... JEdnak podczas brania próby nie zauwazylem świezej krwi... Prosze o pomoc ! moje dolegliwości pojawiły sie ok 1,5 roku temu: - cały czas luźne stolce często z pojawieniem się śluzu i krwi (? - czerwone zabarwienie w śluzie ) - często zaraz po zjedzeniu (lub w krótkim czasie po) mam potrzebe pójścia nagłego do WC ( często pojawienie się głośnych gazów przed oddaniem zresztą znikomej iości kału (zazwyczaj śluzz domieszką wodnistego kału). - *bulgotanie* , przelewanie się w brzuchu - śmierdzące gazy ( zazwyczaj rano ) Pojawiło się to po ok 2-3 latach bardzo stresującego i nerwowego życia. (bardzo stresująca praca + szkoła)Bardzo przejmowałem się każdym wydarzeniem z życia (czy to egzamin czy impreza... Ogólnie nerwus do potęgi jestem (teraz sie bardzo ograniczam).Często *goni* mnie do WC własnie jak sie zdenerwuje. ( często nagle atakuje mnie potrzebe do WC jak mam swiadomość ,że wkrótce bedę w domu (wyjezdzam do niego -czesto atakuje mnie o podobnych porach jak wracam z pracy), lub jak już wchodzę do domu ). Próbowałem diety na IBS - trochę się poprawiło - generalnie jak zjem np jogurt albo mleko to jest tragedia ( przelewanie, bulgotanei itp) Byłem oczywiscie u lekarza - krew, mocz - wszystko w idealnych standardach ( żelazo tez)Jednak test na krew utajoną wyszedl pozytywny :( Mam go powtózyc .....Duzo naczytałem sie o raku jelita... Czy w wyniku zylaków które mogłem mieć może wyjść test pozytywny ? pozdrawiam! Michał 27 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Po pierwsze bardzo możliwe, że ma Pan problemy z żylakiami odbytu za czym przemawiają opisane guzki wystające z odbytu. Świąd natomiast jest objawem stanu zapalnego. W takiej sytuacji można zastosować czopki doodbytnicze działające przeciwzapalnie i ściągająco, co łagodzi dolegliwość ale nie likwiduje przyczyny. Także z tym problemem należy udać się do proktologa. Po drugie objawy związane z biegunką, gazami i spożywanymi posiłkami mogą wskazywać na nietolerancję laktozy (bardzo częsty problem). W tym celu należy skonsultować się z gastroenterologiem i wykonać odpowiednie testy diagnostyczne. Oczywiście dieta ma w tym wypadku istotne znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Michał Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 dziękuję za dopowiedz - a czy wynik dodatni może byc spowodowany zylakami wlasnie ? Dodam ,że nie zauwazylem wtedy krwi podczas pobierania ( tylko śluz) I czy krwawia one czesto ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 a czy wynik dodatni może byc spowodowany zylakami wlasnie ? - tak może być czy krwawia one czesto ? - najczęściej po oddaniu twardszego stolca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Michał Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 ja niestety mam ciągle luźne stolce :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pawel Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2011 mam hemorojdy czy od tego mozna um.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 eech ja nie pamiętam kiedy zrobiłem na twardo,,,, częste krwawienie z hemoroidów , a teraz zawroty głowy i jakby omdlenia , echo i ekg serca nic nie pokazało , czekam na koltera... jak czytam posty o nerwicy to chyba znalazłem odpowiedź dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grubcia Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Podejrzewam ze mam jakas chorobe zwiwazana z ukladem pokarmowym. :( Nie lubie chodzic po lekarzach i wystawac cale dnie w kolejkach, wiec zaczelamszukac jakim badaniem moge to sprawdzic czy cos mam i trafiłam na takie test Caretest FOB- krew utajona. Co myslicie o takich testach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dodano Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Choroby odbytu zdjęcia http://www.bolimnie.com/anatomia/odbyt-choroby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi