Gość przemek Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 Witam , Operacje usunięcia torbieli włosowatej z kości ogonowej miałem 5 stycznia. Torbiel została wycięta a rana zostawiona otwarta , która goić się ma przez ziarnowanie. Mam trzy pytania odnośnie leczenia pooperacyjnego: 1) Jak często należy robić opatrunki ? Wydaje mi się że raz dziennie to za mało gdyż opatrunki nasiąkają jasno czerwoną , czasem bezbarwną a czasami wręcz krwią( konieczność jazdy samochodem). 2) Czy mogę jeździć samochodem oraz najważniejsze - czy mogę spędzać czas na powietrzu ? Czy mróz nie wpływa negatywnie na gojenie się rany? 3) Proszę o sprawdzenie czy tata dobrze robi mi opatrunek: Najpierw przemywanie dużą ilością wody utlenionej ,po której wytarciu gazą wlewamy balsam szostakowskiego (polecili w szpitalu , dobre?) , wkładamy niewielki gazik do środka rany. Całość przykrywamy jeszcze kawałkiem gazy a to z kolei tzw. lepcem , nie wiem jak dokładnie to nazwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 1) Jak często należy robić opatrunki ? Wydaje mi się że raz dziennie to za mało gdyż opatrunki nasiąkają jasno czerwoną , czasem bezbarwną a czasami wręcz krwią( konieczność jazdy samochodem). - można raz dziennie, ale jeśli opatrunek przemaka trzeba go robić częściej, w zależności od potrzeby 2) Czy mogę jeździć samochodem oraz najważniejsze - czy mogę spędzać czas na powietrzu ? Czy mróz nie wpływa negatywnie na gojenie się rany? - tak, można, ale oczywiście wszystko z umiarem i samochód i spędzanie czasu na wolnym powietrzu 3) Proszę o sprawdzenie czy tata dobrze robi mi opatrunek: Najpierw przemywanie dużą ilością wody utlenionej ,po której wytarciu gazą wlewamy balsam szostakowskiego (polecili w szpitalu , dobre?) , wkładamy niewielki gazik do środka rany. Całość przykrywamy jeszcze kawałkiem gazy a to z kolei tzw. lepcem , nie wiem jak dokładnie to nazwać. - tak, bardzo dobrze, proszę zgłaszać się na kontrolne wizyty u chirurga według zaleceń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość przemek Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 Dziękuje ślicznie za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monika Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Czy po operacji torbiela na kości ogonowej powinno się brać antybiotyk np.Dalacin żeby się szybciej goiło.Dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi