Gość Agnieszka Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Witam odebrałam właśnie wyniki usg tarczycy które są następujące Cieść tarczycy:6mm Prawy płat tarczycy o wym. 27mmx23mmx58mm i objętości 17,1 cm3-w dolnej części zawiera strukturę hypoechogeniczną średnicy 10mm Lewy płat tarczycy o wym.29mmx27mmx55mm i objętości 20cm3-w dolnej części i od tyłu zawiera dwie struktury o obnizonych echach z delikatnymi obwódkami hypoechogenicznymi średnicy 23mm i 18mm. Czy to oznacza, że mam guzki i czy będę musiała się poddać operacji? Będę wdzięczna za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zmiany takie raczej wyglądają na guzki typu koloidowego czyli łagodne. Na pewno trzeba z tymi wynikami skonsultować się z endokrynologiem. Zapewne włączy odpowiednie leczenie hormonalne i być może zaleci wykonanie biopsji cienkoigłowej przedstawionych zmian. Nie ma w chwili obecnej bezwzględnych wskazań do leczenia operacyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Janek Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 Witam mam 59 lat odebrałem wynik badania cytologicznego BACC : Z nakucia guza prawego płata tarczycy uzyskano krople koloidu oraz pojedyncze rozsiane makrofagi . Co to znacza? Proszę o odpowiedz z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi