Gość rafał Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 DzieńDobry. W opisie usg jamy brzusznej *owalna zmiana hyperechogenna wielkości 24mm. Gruczoł krokowy ze zmianami hyperechogenicznymi jak zwłóknienia. Zmiana w nerce niejednoznaczna-wymaga dalszej diagnostyki* Dodam,że od wieków miałem problemy z nerkami:piach kamienie itd. Od dwóch lat spokój(dbam o dietę piję b.dużo wody) Ostatnie USG 8 miesięcy temu nic nie wykryło. Czy powinienem się martwić? Coś mi urosło 2,5cm w 8 miesięcy to chyba nie ciekawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Trzeba na pewno w tej sprawie skonsultować się z urologiem. Zapewne urolog zaleci jeszcze wykonanie celem pogłębienia diagnostyki TK układu moczowego, a być może i biopsję cienkoigłową zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafał Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 ale to takie *rakowe* sprawy czy jakieś bardziej torbielowe,czy może coś od kamieni czy złogów.Widomo wszystkie wyniki trzeba porobić,ale jak coś złego się ze zdrowiem dzieje,to najgorsze jest czekanie i brak wiedzy... A mało konkretów na ten temat w necie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Trudno dokładnie określić bez właśnie pogłębienia diagnostyki. To raczej zmiana lita, wywodząca się z miąższu nerki co może nawet sugerować proces rozrostowy (nie torbiel, gdyż łatwo ją rozpoznać w USG). Nic więcej konkretnego na ten temat nie można napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafał Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 Dzisiaj byłem w szpitalu,mam skierowaniena tk,ale najbliższy termin 21.01.więc czekam. Jeżeli to zmiana lita i proces rozrostowy,to dobre rokowanie,czy raczej złe(tzn gorzej niż torbiel?) dziękuję za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafał Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 no dobra ok. Czekam na tk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafał Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 udało się szybciej zrobić tk,które dało trochę inny obraz jamy brzusznej: *...obie nerki bez zmian ogniskowych w miąższu,bez zastoju.Kilka drobnych złogów wielkości do 4mm w obu nerkach.Nadnercza bez zmian* Jak mam to wszystko zrozumieć? Krew w moczu,złe wyniki usg i dość dobre chyba wyniki tk.. Zdziwiłem się,że miałem robione tk całej jamy brzusznej,a nie samej nerki.W dość długim opisie,o nerce tylko jedno zdanie... Które badanie jest*ważniejsze* tk,czy usg? PS. O gruczole krokowym nic nie napisali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi