Gość Agnieszka Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Jestem kobietą, mam 34 lata. Moja tarczyca jest pomniejszona - 82% obj. prawidłowej. Przeciwciała AntyTPO i AntyTG w normie. Mam wszelkie objawy niedoczynności, choć wyniki TSH, fT3 i fT4 też są *w normie*. W środkowej części prawego płata mam guzka 8 x 5 x 8 mm. Wynik biopsji: Pośród gęstego rozlanego koloidu rozproszone niewielkie zespoły normotypowego nabłonka tarczycowego ze słabo wydzielającymi się strukturami pęcherzykowymi, pojedyncze limfocyty i makrofagi. Tyreocyty małe, normobarwliwe, bez niepokojących cech cytologicznych. Obraz cytologiczny zmiany łagodnej, najprawdopodobniej natury hiperplastycznej, ze zwyrodnieniem koloidowym. Czy takie rozpoznanie jednoznacznie wyklucza nowotwór? Czy raka pęcherzykowego też? O czym może świadczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2010 Czy takie rozpoznanie jednoznacznie wyklucza nowotwór? - można powiedzieć, że praktycznie tak, chociaż 100% odpoiwedź czym jest ten guzek musiałaby nastąpić po jego wycięciu i zbadaniu histopatologicznym, jednak taki opis BAC i wielkość guzka jest wystarczający do wykluczenia nowotworu Czy raka pęcherzykowego też? O czym może świadczyć? -wynik świadczy o zmianie typu łagodnego, zwyrodnieniowego bez cech jakiegokolwiek nowotworu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aneta Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 mój wynik biopsji płat lewy w rozmazach widoczny koloid,komórki pecherzykowe normotypowe leżące w drobnych płatach,grupach i pojedynczo,pojedyncze limfocyty,histiocyty płat prawy 1 na granicy płata i cieśni drobny w rozmazach widoczny dość obfity koloid komórki pecherzykowe normotypowe leżące w płatach,grupach i pojedynczo,dość liczne limfocyty,histiocyty 2 w górnej części płata-w rozmazach widoczny koloid,komórki pęcherzykowe normotypowe leżące w płatach,grupach i pojedynczo,dość liczne limfocyty czy to jest dobrze czy nie prosze o odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi