Gość Anna Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 Po operacji resekcji esicy jelita grubego miałam zaburzenia widzenia. Zgłosiłam się do okulisty. który zbadał mi ciśnienie w gałce ocznej wynosiło 32 mmHg. Czy większa dawka atropiny podana podczas rozluźniena mięśni miała wplyw na podwyższenie ciśnienia w gałce ocznej ? Zaznaczam kiedy szłam na oprracę badał mnie okulista i miałam wtedy 16 mm Hg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 Z leków anestetycznych zwiększają ciśnienie śródgałkowe: ketamina (w dawce powyżej 2 mg/kg) i sukcynylocholina. Bez wpływu na ciśnienie jest atropina i podtlenek azotu. Wszystkie pozostałe leki obniżają ciśnienie śródgałkowe. o atropinie można poczytać na stronie: http://www.zgapa.pl/zgapedia/Atropina.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi