Gość Marta Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Bardzo proszę o wyjaśnienie wyniku rezonansu magnetycznego. Czy schorzenie to jest poważne. Po wizycie u neurochirurga wiem, że grozi mi operacja (badanie odbyło się przed rezonansem). Oto opis sporządzony przez radiologa: Badanie wykonano w sekwencjach SE i TSE uzyskując obraz T1-,T2- zależne i z supresją tłuszczu w przekrojach strzałkowych i poprzecznych.Częściowy blok kostny Th2-Th3, na poziomie Th3-Th4 widoczna jest centralna wypuklina krążka międzykręgowego na ok. 2m do kanału kręgowego. poza tym zmian nie uwidoczniono. Zmian śródrdzeniowych nie stwierdzam. Do neurologa zgłosiłam się z powodu napadowych bólów głowy, drętwienia kończyn, silnego bólu kręgosłupa,trudności z utrzymaniem równowagi (w/w objawy utrzymują się już od kilku lat, po ciąży nasiliły się). Neurolog zalecił ćwiczenia mające na celu wzmocnienie mięśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Oznacza to, że krążek międzykręgowy uległ zwyrodnieniu i przemieszczeniu do tyłu do kanału kręgowego, w którym znajduje się rdzeń kręgowy z odchodzącymi od niego korzeniami rdzeniowymi i otaczające go opony. W rezultacie dochodzi do ucisku krążka na znajdujące się w kanale kręgowym struktury i stąd dolegliwości. Leczeniem przyczynowym jest operacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marta Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 Dziękuję bardzo za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Arek Opublikowano 31 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Marta i co z twoim kręgosłupem? konieczna byla operacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Michał Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Nie odpisuje więc chyba była konieczna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi