Skocz do zawartości
eChirurgia.pl
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Gość Marian

Bóle w prawym podżebrzu i nudności, wątroba?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Marian
W 2007 usunięto mi pęcherzyk żółciowy metodą klasyczną i jednocześnie zrobiono Fundoplikację Nissena . Powodem były złogi w pęcherzyku (tydzień przed zabiegiem mocne kolki wątrobowe) i przepuklina rozworu przełykowego. Po operacji zgagi ustąpiły ale usunięcie pęcherzyka to była chyba pomyłka. Od tamtego czasu jak nigdy wcześniej dowiedziałem się że mam wątrobę. Tzn. po jakichś 3 miesiącach od operacji zaczęły się bóle w prawym boku ,budzenie się w środku nocy z nudnościami(bez wymiotów),podwyższona bilirubina( ostatnio w listopadzie 2.74 mg/dl, wcześniej w okolicach 3 mg/dl ) Alat i aspat w normie ,GGTP w normie. We wrześniu tego roku robiono mi komputerową tomogragię brzucha z kontrastem oto opis: Badanie wykonano przed i po dożylnym podaniu środka kontrastowego.Wątroba nie powiększona, bez zmian ogniskowych.Drogi żółciowe nieposzerzone.Trzustka, śledziona,nadnercza bez zmian.Nerki prawidłowej wielkości,kształtu i położenia,bez cech zastoju w UKM-ach.Aorta brzuszna nieposzerzona.W przestrzeni zaotrzewnowej nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych. Dodam jeszcze że w kwietniu tego roku czyli pół roku wcześniej robiłem trzy razy USG i wątroba była powiększona o jakieś 1.5 cm w opisie stłuszczona.Od tamtego czasu stosowałem ścisłą dietę beztłuszczową waga spadła mi z 85kg. na 75kg (mam 181 cm wzrostu) ale bóle i nudności miewam dalej. Co może być przyczyną podwyższonej bilirubiny i bólu z nudnościami,zespół gilberta raczej odpada? Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość haemophilus
Nie można wykluczyć zespołu Gilberta. Należy wykonać dokładniejsze badania bilirubiny (z podziałem na frakcje).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Marian
Czy badanie ERCP może dać jakąś podpowiedź i czy jest to niebezpieczny zabieg? Boje się go trochę bo jednym z najczęstszych powikłań jest zapalenie trzustki, co pan doktor myśli o tym.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość stapler
ERCP tylko wykluczy mechaniczną przyczynę żółtaczki. Muszą być odpowiednie wskazania, aby to badanie wykonać (podejrzenie niedrożności przewodów żółciowych - znaczne podwyższenie enzymów wątrobowych i bilirubiny, poszerzenie dróg żółciowych). Bez ewidentnych wskazań do tego badania nie wykonuje się go (duże ryzyko właśnie wystapienia ostrego zapalenia trzustki).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Komentujesz jako gość. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×