Gość Mada Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2009 Dzień Dobry. Mam pytanie co mam robić .W 2006r. robiłam badania tarczycy /powiekszoną tarczycę mam od 15 -tego roku życia jak dostałam miesiączkę -teraz mam 57 lat/do tej pory mi nie przeszkadzała/ --wynik badań: gruczoł połozony w całości na szyji,powiekszony,wymiar płatów:prawy59x27x25mm,lewy58x26x23mm,cieśńdo11mm.W dolnym biegunie płata prawego lity guzek o śr.do 18mm,na pograniczu płata lewego guzek o śr.11mm.poza tym z innymi b.drobnymi guzkami. Robiłam biopsję---zmiany łagodne .tyreocyty rozproszone,bez atypii,ponadto drobne fragm. koloidu.W lipcu 2009 wynik:gruczołpołożony nisko na szyi,powiekszony. Wymiary platów:prawy 61x29xx26mm,lewy59x27x25,cieśń do 11mm. W obu płatach liczne guzki od 12mmdo 22mm.Wróciłam nie dawno od lekarza na wizytę czekalam 5m-cy u Prof.dr hab.med w Łodzi wizyta trwała 5minut za którą zapłaciłam słono i tylko zerknął i powiedział ze nic sie nie dzieje i nic mi nie zalecił ,tylko dla swojego spokoju to moge za rok zrobic znowu USG.TSH mam w normie.Boję sie czy napewno nic się nie dzieje,byłam też u laryngologa ponieważ czesto rżnie mnie pod szyją tak jakby mi ktoś żyłkę zaciskał -robiłam USG ślinianek i tez wszystko dobrze .Dziękuję za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Skoro lekarze mówią, że wszystko jest w porządku to tak zapewne jest. Jeśli jednak ma Pani rzeczywiście objawy ucisku i wole zstępuje zamostkowo jest to wskazanie do operacji. Radzę za pół roku wykonać kontrolne USG i skonsultować się z endokrynologiem. Możliwe, że wtedy będzie konieczne leczenie operacyjne. Wole obecnie nie jest bardzo duże. Prawidłowe normy wymiarów tarczycy wynoszą: płat: długość - 50-60 mm, szerokość - 20-25, grubość 15-20 cieśń: długość 15-20, grubość 5-10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mada Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 dziękuję za odp. napewno za pół roku zrobię ponowne badania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi