Gość Lena Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2009 Witam Jestem po 50 tce, jestem druga dobę po zabiegu i mam potężne krwiaki od kolana do pachwiny. Wygląda to jakbym byla mocno pobita, dodatkowo jest duży bolesny obrzęk. Żylaki byly na podudziu gdzie wszystko wyglada w miare OK.Czy to normalne ze występują takie krwiaki?Ja mam wrażenie,że za wszystko jest odpowiedzialna pielęgniarka, która zalożyla bardzo ciasny i nierówny opatrunek. Po ściągnięciu/zmianie opatrunku poczulam ulgę, ale krwiaki i obrzek zostaly */ Co mogę zrobić żeby ból byl mniejszy tzn jak usunąć jego przyczynę i jak zwalczyć krwiaki i obrzek?? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2009 To normalna sytuacja po takim zabiegu. W czasie zabiegu żylaków kończyn dolnych często wyrywa się całą żyłę odpiszczelową wielką, przez co powstaje duży kanał po żyle i zostają zerwane obocznice przez co powstają bardzo duże krwiaki i obrzęki. Nie ma z tym stanem w żaden sposób powiązania błąd lekarski czy też pielęgniarski. To typowe dla takiej operacji - jedni pacjenci mają mniejsze krwiaki drudzy większe w zależności od anatomii żył. Najlepiej w tym okresie przyjmować leki przeciwbólowe i przeciwzapalne, duże ilości diosminy oraz najlepiej heparynę w formie żelu (np. Lioton 1000 4-5 razy dziennie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi