Gość Piotr Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Witam, jestem po w/w zabiegu prawie 4 dni i mam następujące pytania: - usunięcie szwów mam ustalone za 9 dni, czyli prawie 2 tyg. po operacji - czy to nie za długi czas? - czy w oczekiwaniu na usunięcie szwów można swobodnie brać prysznic, w tej chwili pod prysznicem staram się nie *zamaczać* opatrunków, ale to nie jest zbyt komfortowe - kupiłem w aptece opatrunki i płyn do ran pooperacyjnych - czy można samemu i jak często zmieniać opatrunki? - dziś już sporo chodzę po domu i byłem na krótkim spacerze oraz siedzę przed TV czy komputerem, czy nie forsuję się zbyt mocno? Pozdrawiam i z góry serdecznie dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 Opatrunki należy zmieniać codziennie. Termin zdjęcia szwów usatala lekarz prowadzący od 7 do 14 dni po operacji. Można chodzić już normalnie ale wieksze wysiłki wykonywać dopiero po 3 miesiącach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość monika Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Dobrze ze sa takie strony gdzie czlowiek moze sie cos dowiedziwc,jestem wlasnie w szpitalu po laparoskopowym wycieciu woreczka,zabieg byl 4 dni temu,od 2 dni prosze o wymiane plastrow ktore wisza ,i oczyszczenie slimaczejacej rany w pepku,ale kazdy mnie odsyla z kwitkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Günter Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Mialem w srode usuniety woreczek zolciowy laparaskopowo.W sobote rano opuscilem szpital. wezwano mnie z powrotem do szpitala bo okazalo ssie ze jest cos nie tak z wynikami krwi .Pobrano mi ponownie, okazalo sie ze leukocyty mam na poziomie 13000. Dostalem antybiotyk i mam ponownie sie zglosic w poniedzialek.Ale w nocy z soboty na niedziele dostalem bardzo silnych bolow brzucha.Cala noc nie moglem spac Teraz jest niedziela bole sie troche zmniejszyly a ja nie wiem co mam robic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Aga Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Moim zdaniem szwy należy przemywać, mają się wysuszać a nie zakrywać opatrunkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Renna Opublikowano 11 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Mój lekarz kazał w domu odkryć szwy, myć je jak się zrosną,osuszać i najlepiej nie zaklejać. Myc wodą i mydłem,a nie jakimiś specjalnymi środkami. Prysznic jest wskazany, kąpiel w wannie NIE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ania Opublikowano 28 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2019 Po laparoskopowym usunięciu pęcherza żółciowego rany należy myć przynajmniej dwa razy dziennie ciepłą wodą i mydłem szarym. Niczym nie zaklejać bo dostęp powietrza powoduje, że szybciej się goją. Dodatkowio można rany prysnąć octaniseptem po umyciu i osuszeniu ręcznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi