Gość jola1971 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Moj brat robil badanie rektoskopii i otrzymal nastepujacy wynik: *Instrument wprowadzono do esicy. Na glebokosci okolo 35 cm. widoczny okrezny naciek o nieregularnej, obrzeknietej i kruchej sluzowce, zwezajace swiatlo. Przy probie przejscia instrumentem - bol.* Jednoczsnie pobrano z okolicy nacieku wycinki do badania histopatologicznego. Wynik tego badania jest nastepujacy: Adenoma tubulare cum dysplasia minoris gradus. Lekarz pdejrzewa na podstawie rektoskopii ze to rak. Kazal jednoczesnie powtorzyc badanie histopatologiczne. Moje pytanie: Prosze mi przetlumaczyc ten wynik badania histopatologicznego z laciny, bo nie znam lacinskiego. Drugie pytanie: Dlaczego musze powtazac to badanie histopatologiczne. Trzecie: Czy to mozliwe, ze przy takim wyniku rektoskopi nie mam raka? Jesli to nie rak, to co to moze byc? Z gory dziekuje za udzielenie mi odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 Gruczolak cewkowy z dysplazją małego stopnia. Ostatecznym potwierdzeniem diagnozy jest zawsze badanie histopatologiczne po usunięciu całej zmiany, tutaj w zależności od miejsca pobrania lekarz ma widocznie wątpliwości i chce się jeszcze upewnić co do swoich podejrzeń. Gruczolak predysponuje do nowotworzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jola1971 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2009 Dziekuje serdecznie!!! Rozumiem, ze pozostaje nam czekanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RYSZARD Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 w wyniku kolonoskopii, stwierdzono: we wstepnicy 4 polipy wielk.6-10mm, w poprzecznicy 8-10 sztuk, wielkosci 3-8 mm, w esicy duzy wisniowy polip wielkosci 12-16 mm i kilka drobnych 2-4mm.rozpoznanie adenoma tabulare cum dysplasia gradu minoris. co to faktycznie oznacza dla pacjenta.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi