Gość Jolanta Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 Po badaniu USG piersi , zostałam skierowana na biopsję. Stwierdzono u mnie: w piersi lewej na godz.2:30, ok.3 cm od otoczki8 widoczna jest struktura o dość gładkich zarysach, o wym. 7x4 mm, mogąca na pierwszym miejscu odpowiadać FA lub wyodrębniającemu się zrazikowi.Nie wiem co oznacza określenie FA i czy wykryte u mnie zmiany mogą oznaczać zmiany nowotworowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 FA oznacza fibroadenoma czyli łagodną zmianę typu włókniakogruczolaka. Rozstrzygającym badaniem będzie biopsja z analizą histopatologiczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jolanta Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Serdecznie dziękuję za odpowiedz. Proszę mi jeszcze powiedzieć, czy jeżeli to nie będzie FA tylko wyodrębniający się zrazik, to co to wogóle znaczy, czy jest to jakiś stan zapalny, który można wyleczyć farmakologicznie czy jest to poważniejsza zmiana chorobowa.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Wyodrębniający się zrazik gruczołu sutkowego to tylko taki wariant anatomiczny, żadna kliniczna patologia, taka odmiana budowy nie wymagająca leczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi