Gość Piotr Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 Dzień dobry! Jestem laikiem w tematach chirurgicznych, ale potrzebuje pewne dane z tego zakresu do mojej pracy dyplomowej, dlatego będę bardzo wdzięczny za pomoc. Chodzi o to, że potrzebuję dane statystyczne o amputacji palców dłoni, dane takie są, ale wg X rewizji symbole od S60-S69 dotyczące urazów dłoni zawierają jedynie informacje o urazowych amputacjach S68.0-S68.3, natomiast są mi potrzebne dane o amputacjach palców ogólnie. A, tego właśnie nie rozumiem, bo amputacja urazowa, to chyba przypadek gdzie przyjęty zostaje pacjent z odjętym już palcem prawda? Wiem, że w IX rewizji był podział na *traumatic* i *surgical amputation*. Nie wiem dlaczego tu tego nie ma i skąd w takim razie wziąc takie dane? To link do kodów:http://apps.who.int/classifications/apps/icd/icd10online/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 patrz: http://stary1.portalmed.pl/finn2/klasyfikacje/index.stm?klas=icd10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piotr Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 Dzięki, choć wcześniej korzystałem właśnie z tej strony, chodzi mi o to gdzie znajdują się amputacje wykonane w szpitalu np. pacjent przychodzi do szpitala ze zmiażdżonym palcem i niestety trzeba go amputować. To już nie jest chyba Amputacja urazowa, prawda? A tylko takie znajduje w tych klasyfikacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 To nie jest amputacja urazowa czyli amputacja, która dokonała się w czasie urazu (na miejscu i w czasie urazu). To klasyczna amputacja, która może być przeprowadzana także z powodu niedokrwienia kończyny, martwicy (np.pourazowej), następstw zakażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piotr Opublikowano 5 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2009 Rozumiem, dziękuję. Zmyliło mnie to że w ICD-9 był podział na traumatic amputation czyli amputacje urazową i surgical amputation, czego nie wiem jak przetłumaczy dosłownie, ale opis był właśnie amputacja chirurgiczna po urazie, chorobie itd. Dziwie się, że nie ma takiego podziału w nowszej klasyfikacji. No ale skoro ta jest to dla mnie wystarczające. Dziękuję jeszcze raz stapler. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Małgorzata Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 A możecie napisać, gdzie można zdobyć takie statystyki, nie tylko numery kodów? Bo jestem w kółku naukowym i mamy ambitny plan stworzyć protezę dłoni i takie dane są mi bardzo potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi