Gość Agnieszka Opublikowano 28 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 Mam 39 lat. w 2008r stwierdzono mastopatię piersi na USG kontrolnym . W 2009r w listopadzie przy USG kontrolnym w obu piersiach wyszły torbiele o wielkości 4-6 mm, guzek lity o wielkości ok.6 mm, oraz zmiana hypoechogeniczna na godz.9 . Lekarz nie dał mi sskierowania na mamografię ze względu na budowę moich piersi. Miałam BACC zmiany i czekam na wynik, lekarz napisał mi BIRADS-3 , bez badania mamografii. Proszę o odpowiedż co nznaczą wyniki USG. Bardzo się denerwuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 BI-RADS 3 - oznacza zmiany prawdopodobnie łagodne, ryzyko złośliwości dla takich zmian powinno być mniejsze niż 2%, wymagane jest badanie kontrolne w okresie 6 miesięcy. Trzeba poczekać na wynik badania histopatologicznego po biopsji. I może należałoby jednak zastanowić się nad wykonaniem mammografii - o tym jednak musi zadecydować lekarz prowadzący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ola Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 Zrób koniecznie mamografię. Ja też miałam przez dłuższy czas robione tylko USG (18m-cy), następnie zrobiłam mamografię i znaleziono 3 guzy oprócz licznych torbieli. Następnie zrobiono biopsję celującą ,która nie powiodła się, poprostu nie potwierdzono do końca wyniku mamografi.Wreszcie zrobiono mi zabieg chirurgiczny i usunięto owe guzki (biopsja chirurgiczna w pełnym znieczuleniu) i nareszcie jestem spokojna, znam do końca właściwości guzków, nie jest źle, ale dobrze też. Już niebawem mój lekarz prowadzący zdecyduje o dalszym postępowaniu medycznym, najprawdopodobnie będzie to radioterapia.Dbaj o siebie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Agnieszka Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 Dziękuje Elu, dbam o zdrowie.Ty też się trzymaj. Dzisiaj może odbiorę wyniki, u nas czeka się ok. 1 tygodnia. Trzymaj się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ola Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 Daj znać no forum o swoich wynikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Agnieszka Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2009 10,12,2009 r właśnie wróciłam od onkologa -chirurga najlepszego w woj. lubelskim , po biopsji wyszedł mi malutki włóknika ok.5 mm. po konsultacji u siebie w mieście z onkologiem i tym w Lublinie, obie opinie lekarzy takie same , kontrola USG co 6 miesięcy , wycinać nie trzeba ponieważ są bardzo małe. Olu pozdrawiam gorąco. Mamografii nie robić , ponieważ mam piersi bardzo małe i o budowie włóknistej i tak trzeba by było robić USG. U nas w mieście maja najnowszy sprzęt USG, który ocenia stan piersi wg. BIRADS. Specjalista w Lublinie to potwierdził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ola Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Super, bardzo się cieszę Agnieszko z Twoich wyników. Ja też mam małe piersi i to na dodatek o budowie takiej, ze jest trudno odczytać jakie kolwiek wyniki ,ale wszyscy onkolodzy orzekli, że jednak lepsze i dokładniejsze jest badanie mammografem a nie USG )): - i komu tu wierzyć? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Natalia Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 Witam mam 19lat prosiłabym o Przetłumaczenie (na potoczny jezyk polski) mojego usg. W prawej piersi na godz 10 heteroechogenna zmiana lita o poicyklicznych zarysach o wym. 14,5x 7,2mm, odpowiadajaca najprawdopodobniej fibroadenoma Wskazane badanie kontrolne za 6miesiecy. O co w tym chodzi i co dalej z tym robić??? Dodam ze od czasu do czasu odczuwam uporczywy ból w miejscu guzka. Bardzo prosze o odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bydgoszczanka - JOLKA Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 Kochane kobietki. Nie wierzcie bezkrytycznie w badania profilaktyczne. Przerobiłam na sobie - guzek piersi łagodny 8 mm. Przez blisko 3 lata diagnozowany /nie rósł/ w tym czasie były 3 mammografie, 7 x usg oraz 2 x biopsja. Zawsze w wynikach guzek typu łagodnego, zalecenie - obserwujemy. Domagałam się usunięcia, gdyż nie chciałam żyć z *bombą zegarową* Udało się, ale dopiero po 3 latach otrzymałam skierowanie do szpitala. Jakież było moje przerażenie, kiedy po operacji /usunięcia samego guzka/ dowiedziałam się iż musimy się spotkać jeszcze raz i usuniemy pierś oraz profilaktycznie węzły chłonne gdyż badanie histopatologiczne wykazało złośliwość guzka. Ostatecznie pierś pozostawiono wycinając węzły. Najciekawsze było to, że podczas dwóch pobytów w szpitalu okazało się, ze nie byłam wyjątkiem - podobnych pacjentek było kilkanaście. A może gdyby wycięto go wcześniej ........ nie byłoby takiego problemu. Proszę tylko pamiętajcie, że nie wystarczy sama kontrola mammograficzna, trzeba zawsze robić też usg. Większość pacjentek onkologicznych spotyka się z wykryciem niebezpieczeństwa, albo w jednym, albo w drugim wyniku. Bardzo często mammografia nie wykazuje zagrożenia, a tylko usg. Zdarza się też odwrotnie. Pozdrawiam. Jestem już 3 lata po operacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ola Opublikowano 7 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 Natalia, jeśli jest to fibroadenoma to nie ma obaw, jest to zmiana łagodna. Nie zastanawiałabym się jednak na wizytą u innego onkologa w celu potwierdzenia diagnozy poprzedniej. Pamiętaj, że zmiany łagodne mogą również zezłośliwieć - i co wtedy? Zresztą poproś swojego onkologa o wykonanie mammografii lub biopsji cienkoigłowej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magda Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 witam was kobietki tu Magda miałam wykonane usg piersi stwierdzono guzka o wym.10mm pozniej wykonano mi biopsje cienkoigłową i napisali że są cechy dyskariozy i podział mitotyczny jestem 5 dni po wycięciu guzka co te wyniki biopsji mogą oznaczać? moze ktoś miał podobne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zdezorientowana Opublikowano 10 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 na dwoje babka wróżyła,kłapiecie jak te bociany,albo tak albo na opak i nic z tego nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Magda Opublikowano 7 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Witam, czy lekarz moze wykryc 3 mm guzki na piersi bez robienia usg czy mammografi? czy 3 mm guzki mozna wyczuc pod reka? prosze od odp. pozdrawiam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pinka Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 guzki wyczuwa sie w bad od 1cm,mammografię robi*40 r.ż wczsniej usg piersi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość basia Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 jestem po wynik usg piersi wynik guzek hypoechogenny 4mm jestem przed wizyta u onkologa martwie sie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mania Opublikowano 5 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 W dniu 7.02.2012 o 15:28, Gość Magda napisał: Witam, czy lekarz moze wykryc 3 mm guzki na piersi bez robienia usg czy mammografi? czy 3 mm guzki mozna wyczuc pod reka? prosze od odp. pozdrawiam 🙂 3mm guzki wykrywa np. braster, to jedna z najdokładniejszych obecnie metod. Ja mam łagodne guzki 7 i 9 mm, braster je wykrył, usg potwierdziło, ale ręką nie czuję nic kompletnie. Mammografii nie miałam, jestem za młoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ferdynand Opublikowano 14 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 Choroby skórne na piersiach => mojachoroba.pl/lokalizacja/piersi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sadora Opublikowano 8 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2022 Najlepiej od razu zrobić badanie i nie czekać aż coś się stanie. Im szybciej to załatwicie, tym będziecie spokojniejsze. Poza tym - optymalnie od razu z konsultacją, bo wtedy będziecie mieć jasność sytuacji. To da się tak załatwić przez Mutlimed. Przede wszystkim podejście jest tutaj mega profesjonalne. Wizyta na godzinę, żadnych opóźnień, pomoc na każdym kroku, podpowiedzi i tak to powinno wyglądać. Nie zwlekajcie z takimi rzeczami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi