Gość Jacek Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2008 Co oznacza w obrazie TK jamy brzusznej Wn: Pęcherzyk żółciowy porcelanowy. Pęcherzyk żółciowy z linijnymi zwapnieniami w ścianie, bez uwapnionych konkrementów, długości na skanie osiowym 12 cm, szerokości 4,1 cm. W loży pęcherzyka żółciowego nie stwierdzono zbiorników płynowych ani zapalnego pogrubienia jego ściany. Drogi żółciowe wewnątrz- i zewnątrzwątrobowe nie poszerzone. Ja mam dalej postępować? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stappler Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2008 Pęcherzyk porcelanowy to pęcherzyk żółciowy o ścianach wysyconych solami wapnia. Przyczyny i znaczenie tego stanu nie są znane. Proponowano rolę obstrukcji przewodu pęcherzykowego, niedokrwienia ściany i przewlekłego procesu zapalnego. Zwapniały pęcherzyk nie jest powiększony. Rozpoznanie często stawiane jest przypadkowo na podstawie zdjęcia przeglądowego, w USG lub tomografii komputerowej. Już od lat 30. ubiegłego stulecia uważa się, że istnieje zależność między występowaniem porcelanowego pęcherzyka żółciowego, a rakiem tego narządu. Wbrew dotychczasowym poglądom, zgodnie natomiast z wynikami badań naukowych, nie każdy chory, u którego stwierdza się obecność pęcherzyka porcelanowego, jest obciążony znacznym ryzykiem rozwoju raka. Niemniej jednak, dopóki nie uzyska się potwierdzenia wyników, autorzy zalecają postępowanie polegające na usunięciu pęcherzyka o uwapnionych ścianach. Zabieg cholecystektomii najlepiej wykonać klasycznie, gdyż w laparoskopii mogą wystąpić duże problemy z usunięciem pęcherzyka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ewa Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Pęcherzyka zolciowy w całości zmieniony nierowne obrysy sluzowki prosze opis usg prosze o odpowiedź co mi dolega nie mam dolegliwości ggtp 137 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi