Gość Ewa Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Mój ojciec ( skończone 86 lat) zauważył u siebie *zmianę*, która najprawdopodobniej jest przepuklina pachwinową. Oczywiście nie spieszy się z pójściem do lekarza. W róznych dostępnych źródłach autorzy sugerują, ze w tym wieku nie robi się juz operacji, a należy ograniczyć się do pasa przepuklinowego. Czy faktycznie tak jest ( mój Ojciec jest człowiekiem swietnie jak na ten wiek funkcjonującym i nie jest na nic cięzko chory). Muszę wiedzieć do czego mam Tatę nakłaniać i jak bardzo się z tym spieszyć.Nie chcę też przekonywać go do konieczności zabiegu, jeśłi w jego wieku nie powinno się go juz wykonywać.Wiem, ze tylko lekarz, który go zbada będzie mógł odpowiedzialnie zdecydować co należy w tym konkretnym przypadku zrobic, ale chcę przynajmniej znać sugestie ogólne ( proszę się nie obrazic, ale próba *spławienia* chorego, bo jest juz stary, nie jest niczym niezwykłym w naszym kochanym kraju...niestety) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Obecnie wiek nie jest przeciwwskazaniem bezwzględym przy tego typu operacjach. Jeśli lekarz oceni, że stan zdrowia przeszkadza w przeprowadzeniu zabiegu to oczywiście będzie trzeba leczyć taką przepuklinę zachowawczo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi