Gość Marcin Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Witam, Zostałem poddany dzisiaj badaniu kolonoskopii. Po badaniu dowiedziałem się, że wykryto u mnie 2 polipy w odległości około 30cm od wejścia do odbytu: jeden mały (wygląd taki, jak tkanka otaczająca), drugi duży (siny/fioletowy, kilka cm długości). Zostałem skierowany na badanie, ponieważ wykryto w moim kale krew utajoną. Niestety z racji miejsca, w którym podjąłem się badania (klinika, a nie szpital) lekarz nie wyciął tych polipów, a skierował mnie do szpitala, gdzie dopiero oczekuję na zabieg (po wycięciu ma zostać zrobione badanie histopatologiczne). Moje pytanie brzmi: jakie jest prawdopodobieństwo tego, że to może być rak? Czy takie *oględziny* dają jakieś wskazania ku temu? Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2009 Ostatecznym badaniem, które potwierdzi charakter zmiany jest badanie histopatologiczne. Podczas badania kolonoskopowego trudno jest odróżnić wczesną zmianę nowotworową od łagodnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi