Gość maria z łukowa Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Stan po leczeniu 131J. Tarczyca położona typowo, symetryczna o orientacyjnych wymiarach: Płat prawy: 8x11x30mm Płat lewy: 8,5x10x30mm Echogeniczność miąższu niejednorodna. W obu płatach drobne zmiany ogniskowe i zwapnienia, największa w dolnym biegunie PP hyperechogeniczna 6,7x4,7mm. Obustronnie widoczne pojedyncze węzły chłonne wzdłuż naczyń szyjnych o prawidłowej budowie. Chciałabym uzyskać interpretacje tych wyników i czy są one bardzo negatywne, ponieważ w tym roku nie mam szans już na konsultacje z lekarzem. Zapisy są dopiero po nowym roku a ja chciałabym się dowiedzieć czego mam się spodziewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Z opisu USG wynika, że jest to zwyrodnienie guzowate tarczycy z cechami zapalenia i odczynem węzłowym (zapaleniem odczynowym węzłów chłonnych). Zmiana w dolnym biegunie płata prawego może wymagać biopsji cienkoigłowej. Ważne oczywiście są także poziomy hormonów tarczycy czyli TSH i fT4. O dalszym postępowaniu musi zadecydować endokrynolog. Może uda się Pani przyspieszyć wizytę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maria Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2009 Dziękuje ślicznie za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość LIDIA Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 w obu platach tarczycy widocznych jest kilka guzkow tarczycowych -hypo-,normo- i hyperechogennych .Najwiekszy zguzkow w lewym placie tarczycy _ normoechogenny ,dobrze ograniczony owymmmmiarac 1,0 X 1,3 cm w czesci srodkowej plata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi