Skocz do zawartości
eChirurgia.pl
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Gość ania

Niedoczynność i mikrozwapnienia tarczycy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ania
Witam chcialabym sie dowiedziec co pan sadzi o moich wynikach robione rok temu MOJE USG: tarczyca dwuplatowa w prawidlowym polozeniu. plat prawy 7ml plat lewy 7ml ciesn 5mm Echogenicznosc miazszu nierownomiernie obnizona,przeplyw przez miazsz w opcji pd podwyzszony zdj. tarczyca bez zmian ogniskowych. nad ciesnia odczynowy wezel chlonny wlk.6 *3mm zdj. pozostale wezly chlonne szyjne bez zmian. WYNIKI: Anty TPO &#8211* 324,3 IU/ml norma *115 f T4 1,36 ng/dl norma 0.93 &#8211* 1.7 f T3 4,54 pg/ ml norma 2,57 -4.43 pozniej zaszlam w ciaze ale bralam euthyrox teraz zrobilam w wakacje krew wyszlo: TSH-24.330 norma 0.27-4.2 ft4-0.672 norma 0.93-1.7 ft3-2.41 norma 2.57-4.43 dostalam euthyrox 50 i 75 jeden dzien 50jeden 75 przez 10tyg teraz ostatni tydz i musze zrobic badania krwi na tsh. Lekarz przy usg stwierdzil mikrozwapnienia po lewej stronie tylko guzkow nie ma co to oznacza i czy trzeba np zrobic biopsje czy jest sie czym martwic prosze o odpowiedz bo bardzo sie martwie Z gory serdecznie dziekuje i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość stapler
Na pewno o całokształcie leczenia i postępowaniu musi zadecydować lekarz endokrynolog. Obecnie jest Pani w fazie niedoczynności tarczycy (dostaje Pani substytuty hormonów tarczycy). Powiększony węzeł chłonny i zwapnienia mogą świadczyć o przebytym lub obecnie trwającym niewielkim przewlekłym stanie zapalnym tarczycy. Leczenie prawidłowe. Proszę postępować zgodnie z zaleceniami endokrynologa. Myślę, że w pani przypadku najważniejsza jest obserwacja. W zależności od wyniku badań kontrolny może endokrynolog podejmie decyzję co do biopsji cienkoigłowej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość ania
A czy te zwapnienia po leczeniu znikna?dziekuje za odpowedz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość stapler
Nie zwapnienia nie wchłaniają się i z reguły już pozostają na stałe jako przejaw np. przebytego zapalenia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość ania
A jeszcze ostatnie pytanie czy te zwapnienia sa grozne guzkow ani nic takiego nie mam tylko to.I czy bede musiala brac tabletki do konca zycia czy moze tak byc ze wszystko powroci do normy i czy duszenie w gardle moze byc od tego najczesciej jak sie zdenerwuje i przy stresie bo tak nie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość ania
I jesli Pan pisze ze jest to zapalenie to czy to hashimoto???

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość ania
witam ponownie zrobilam badanie krwi i wyszlo ft3 i ft4 w normie a tsh -10 co pan mysli teraz jak powinnnam dalej brac tabletki i czy konieczna jest ta biopsja bo sie bardzo niepokoje prosze o odpowiedz dziekuje

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Iwona
Witam ja robiłam badania dwa dni temu mój wynik to : Tarczyca niepowiększona PP13x12x45 PL14x13x25 echo narządu niejednorodne.W płacie prawym zmiana ogniskowa śr 6mm z mikrozwapnieniami -do BACC Czy to jest coś poważnego i czy muszę robić biobsje

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Komentujesz jako gość. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×