Gość Anna Ż Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2009 Dzien dobry zwracam sie z zapytaniem czy jeśli podczas operacji został uszkodzony- przecięty nerw strzałkowy - diagnoza opadajaća stopa brak czucia , ewentualne prądy pod stopa. Czy można jeszcze cos zrobić aby wrócic do normalnego funkcjonowania Tata wiek 59 lat miał w kwietniu 2009 r w zrobiną kapoplastyke na biodro i podczas tej operacji uszkodzono mu nerw okazoło sie ze mu przerwali Cały czas jeżdzi na rehabilitację Miał robiony EMG juz 3 razy po 2 badaniu wyszło ze jest jakas poprawa ale teraz po ostatnim badniu jest gorzej niz za pierwszym razem i lekarze stwierdzili ze juz nic nie da sie zrobic Cała rodzina jest załamana a ja wiem ze ludzie z połamanymi kregodłupami sparaliżowani wychodza na prosa wiec mysle ze i w tym przypadku jest jakies rozwiazanie Bardzo prosze o wiadomosc gdzie mozna szukac pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość drx Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 Z całą pewnością nalezy założyć sprawę w sądzie o nieprawidłowe przeprowadzenie zabiegu, powodującego trwałego kalectwo i żądać odszkodowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość krystyna Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 8 lat temu podczas operacji żylaków lekarz przeciął mi nerw strzałkowy -przeszłam dwie operacje przeszczepu i nic to nie dało -nacierpiałam sie co niemiara .Nietety zostałam inwalidka z opadajaca stopa i nic sie nie da zrobic. Nie wiem jak to jest, ze przyszywaja stopy i działają ,a nerwu w takim przypadku nie moga. Przeszłam cała mas rehabilitacji i nic nie pomogło,rokowanie niestety sa niepomyślne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gosc Opublikowano 21 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 Ja miałem całkowicie przecięty nerw strzałkowy pod kolanem (kawał potłuczonej szyby całkowicie przeciął nerw) Po 6 miesiącach zacząłem ruszać pacami stopy do góry. Nerw musiał być zszyty chirurgicznie. CO DO REHABILITACJI: Najważniejsze to trzymać nogę w cieple (przedłużona termoterapia. np spałem z poduszka elektryczną owiniętą wokół nogi albo z termoforem), Miałem NIVALIN (60 zastrzyków z przerwami), Alanerv (tabletki cały czas, łykam do dziś) Solux Magnetronik aha no i chyba najważniejsze elektrostymulacja!! do tego ćwiczenia i cały czas podnoszenie stopy *w myślach* Teraz jest już rok i 3 miesiące od wypadku. Chodzę normalnie. jeżdżę na nartach. Stopa mam nadzieję jeszcze się poprawi bo brakuje jej siły. Co do *odrastania* nerwów to najważniejsze fakty są takie (po roku szukania i rozmów z lekarzami jestem domorosłym ekspertem): nerwy regenerują się 6-9 miesięcy (jeśli po tym czasie nie dotrą do miejsca w którym łączyły się z mięśniami to niestety szanse na odzyskanie sprawności drastycznie maleją) nerw regeneruje się z prędkością 1mm/dobę, przy trzymaniu w cieple i rehabilitacji można uzyskać 4mm/dobę w moim przypadku nerw musiał *urosnąć* (od miejsca przecięcia do palców stopy) jakieś 60cm, zajęło mu to 6 miesięcy. Podobno sprawność zauważalnie poprawia się przez 2 lata. tzn ile uzyska się sprawności w przeciągu 2 lat tyle już zostanie na zawsze) Co ważne najpierw mogłem poruszyć palcami a dopiero potem badanie emg wykazało przewodzenie. Ruszałem już całkiem sporo a emg przeprowadzone jakieś 8 miesięcy po wypadku dalej pokazywało 0% przewodzenia. lekarz też był zdziwiony ale piszę o tym żeby ktoś nie sugerował się tylko badaniem emg. Naważniejsze to nie tracić nadziei - to banał i sam mówiłem że to *łatwo powiedzieć* jak można ruszać stopą ale tylko nadzieja da siłe do trwającej rok rechabilitacji. życzę powrotu do zdrowia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Reb Opublikowano 28 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Mam podobny problem po endoprotezie z nerwem uda. Szpital w Piekarach zrobił swoje i mnie olał chociaż mają swój oddział rehabilitacyjny w Kochcicach chyba..Uwaga do wypowiedzi. Neurolodzy twierdzą że nerw odrasta od kręgosłupa od komórek macierzystych. Nie zawsze działa ale funkcję uszkodzonego nerwu przejmują inne nerwy i mięśnie. Ćwiczyć,ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć .W chwilach zwątpienia siadam z szklaneczką single whiskey i mam w dupie nogę i tych co spieprzyli operację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi